Konačno će rešiti najveći problem svih punjača: Jedan za sve! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno će rešiti najveći problem svih punjača: Jedan za sve! (FOTO)

Gnjavaža sa punjačima mobilnih telefona i njihovim različitim ulazima za punjenje završiće se vrlo brzo, jer univerzalni punjač stiže!

  Izvor: Promo/Motorola

Od sledeće godine (2020) imaćemo samo jedan punjač za sve mobilne telefone!

Savet za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je najzad i o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje.

Možda će vas zanimati:

Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača i formiranja univerzalnog modela moglo doći već sledeće godine.

Ovo su jako dobre vesti za građane! Svako od nas ima nekoliko starih punjača po fiokama, a konstantno sakupljamo nove. Neki punjači dižu cenu uređaja i za 40 evra, tako da će standardizacija, kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona, a moguće je i drugih malih elektronskih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane“, kazala je Biljana Borzan.

Korisnici mobilnih telefona samo za godinu dana potroše ono što priroda proizvede za 18 meseci. Samo elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine širom EU.

Mere, koje je EU Komisija do sada preduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu donele očekivane rezultate. Proizvođači se nisu odazvali, jer nisu bili obavezani na tako nešto, a njima različiti punjači, koji se promene u svakoj generaciji telefona, stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači će uštedeti više od pola milijarde evra do 2021. godine“, objašnjava Borzan.

U životnu okolinu se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Upravo zato su u toku konsultacije o načinu na koji bi punjač trebalo da bude standardizovan, a zakonske odredbe mogle bi biti usvojene već iduće godine.

“Želim da naglasim da bi standardizacija punjača trebalo da bude samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača je moralo da zameni svoj mobilni telefon zbog razloga, koji su se lako mogli rešiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiramo dalje da radimo i istražujemo“, kaže Borzan, objavio je Index.

S ovim u vezi pozivamo se na našu vest od ranije o tome da će čak i Apple kompanija na sledećoj iPhone generaciji imati USB Type-C ulaz za prenos podataka i punjenje, kao što ga ima i najveći broj modernih telefona. Apple je na iPad već uveo ovu vrstu priključka i zamenio svoj Lightning ulaz.

Android proizvođači i dalje koriste uglavnom dva tipa punjača - microUSB za starije tj. slabije tipove uređaja i USB Type-C. Očekujemo da će i svi Android proizvođači tokom 2020. godine preći isključivo na USB Type-C ulaz i to bi, ako se situacija drastično ne promeni, a nema nagoveštaja o tako nečemu, mogao da bude univerzalni ulaz novog standardizovanog punjača za sve mobilne uređaje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA