Facebook “oživeo“ LIBRU, a Francuska i Nemačka pokušavaju da je “ubiju“! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook “oživeo“ LIBRU, a Francuska i Nemačka pokušavaju da je “ubiju“!

Libra kriptovaluta okupila je u svojoj Asocijaciji 21 kompaniju, devet manje, nego što je najavljeno na predstavljanju, ali je, ipak pokrenuta.

  Izvor: MONDO portal / Facebook

Projekat izdavanja Facebook digitalne valute Libra okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra Ašociation, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o Libra kripotvaluti, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez. "Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo poverenja u projekat", dodao je Perez.

Možda će vas zanimati:

U septembru su iz Facebook mreže izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na "nešto više od 100", ali umesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih delova sveta.

Tako su kartičarske kuće Viza i MasterCard, internet trgovina eBay i kompanija za digitalno plaćanje Stripe sredinom oktobra objavile da odustaju od članstva u Libra projekta, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje PayPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o pretnjama, koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Tako su Francuska i Nemačka najavile blokadu Libra kriptovalute u Evropi, predlažući umesto toga izdavanje javne kriptovalute, kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa. Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja Libra-e mogao biti pomeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi