Vaše privatne fotografije i snimci na društvenim mrežama NISU SAMO VAŠE! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaše privatne fotografije i snimci na društvenim mrežama NISU SAMO VAŠE!

Pogledajte kako svako može da vidi vaše privatne fotografije, video snimke i druge objave na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Ako koristite društvene mreže, verovatno ste već naučili da postoji razlika između javnih i privatnih profila i objava. Iako su nas godinama iz Instagram i Facebook tabora uveravali kako dobro odabrana podešavanja privatnosti garantuju da će naše fotografije, video snimke i objave videti samo one oči, kojima smo mi to i dopustili, to baš i nije tako.

Novi u nizu Facebook propusta:

Grupa novinara s BuzzFeed sajta otkrila je kako je moguće videti sadržaj, navodno, privatnih profila na Instagram i Facebook mrežama.

I to veoma jednostavno, koristeći protokol, koji je veoma dobro poznat informatičarima, a zapravo ne zahteva veliko informatičko znanje. Dovoljno je da pratilac nekog privatnog profila poznaje osnove HTML-a i korišćenja internet pregledača. Nakon toga pristup "privatnim fotografijama i video zapisima" u potpunosti je otvoren.

Naime, pregledanjem fotografija i videa na stranici lako je otkriti koja se javna URL adresa koristi. Potrebno je tek u internet pregledaču uključiti opciju Inspect element i pogledati koja se URL adresa navodi, a tu je adresu moguće podeliti sa svima, koji ne prate privatni nalog ili čak s onima, koji nisu ni prijavljeni na Instagram ili Facebook. Tako je moguće doći do privatnih fotografija i videa bilo kojeg korisnika i javno ih podeliti, pa čak i preuzeti na uređaj.

Pročitajte i ovo: Najveća FACEBOOK PROMENA od kada postoji društvena mreža! (FOTO)

Osim toga, BuzzFeed novinari pokazali su kako je moguće doći i do objavljenih Priča (Story) kojima je trajanje isteklo ili su bile obrisane. U prevodu, dovoljno je da jedna osoba, kojoj je vlasnik privatnog profila dopustio pristup podeli link i time otvara vrata do privatnog sadržaja svima onima, koji nisu pratioci.

Iako su iz Facebook sistema taj "propust", ako ga tako možemo nazvati, uporedili sa stvaranjem snimka ekrana privatnog profila i njenim deljenjem, to baš i nije tačno. Naime, pomoću snimka ekrana ne možete biti u potpunosti sigurni da je fotografija ili video, koji se deli zaista s privatnog profila. Uz pomoć URL-a odnosno linka, to je veoma lako proveriti.

Stručnjaci za sigurnost ističu da taj bezbednosni propust, ako ga je tako moguće nazvati, nije ništa novo. Većina servisa na internetu koristi isti protokol, koji ne skriva javnu adresu na kojoj je neki sadržaj objavljen. Ako Facebook (koji je vlasnik i Instagram mreže) zaista želi da ojača bezbednost i da zaštiti privatnost svojih korisnika, trebao bi uvesti protokol koji bi URL adresu učinio dužom i komplikovanijom, odnosno težom za identifikaciju i predviđanje, zaključuje Zimo Dnevnik.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Nažalost, imamo još loših vesti:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA