Veštačka inteligencija klasifikuje ljude u vrlo zabrinjavajuće kategorije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija klasifikuje ljude u vrlo zabrinjavajuće kategorije

Koji ste tip - čarobnica, stroga osoba, klovn ili neki od miliona drugih upitnih kategorija?

  Izvor: Promo/Adobe
 Adobe, Sensei, AI,veštačka inteligencija, selfi, aplikacija Izvor: Promo/Adobe

U sklopu izložbe o algoritmima i veštačkoj inteligenciji, koji klasifikuju predmete, poznate i nepoznate objekte i ljude u kategorije, internet alat omogućava ljudima da provere u koju kategoriju će biti svrstani na osnovu svog lica. Alat se zove ImageNet Roulette i deo je interaktivne onlajn izložbe Training Humans, a sastavljen je od preko 14 miliona slika, koje se nalaze u bazi ImageNet kompanije.

Srbija u trci za veštačkom inteligencijom:

Rezultati skeniranja lica i klasifikovanja u kategorije variraju u zavisnosti od toga kako ste klasifikovani, jer nije isto, ako vas mašina prepozna kao lidera, uspešnu osobu, influensera, ali je neprijatno, ako vaše lice protumači kao luzera, padavičara, licemera, narkomana ili čak osumnjičenog za silovanje.

Ova izložba nije vlasnica niti algoritama niti slika u ImageNet bazi, za koje odgovara isključivo ta kompanija. Originalna baza ImageNet-a nastala je još 2009. godine i sadržala je oko 2.000 fotografija pomoću kojih su obučavani algoritmi na različite teme na Univerzitetu Prinston. Danas je preko 14 miliona fotografija organizovano u preko 20.000 kategorija, od kojih svaka ima oko 1.000 ili više fotografija. U ovoj bazi ne nalaze se danas samo slike lica, nego i slike objekata, predmeta i drugih stvari.

Znamo da je mnogima ova praksa neobična, ali kompjuterski algoritmi odavno na ovaj način treniraju svoje sposobnosti, a to čine zahvaljujući našem pristanku, recimo kao što je slučaj deljenja slika na Facebook i Instagram mreži ili kroz neku drugu, popularnu aplikaciju ili servis.

Mi smo uradili test na linku, kroz web kameru, mada to ne savetujemo vama da radite, ako brinete da će vaša slika možda nekad završiti negde gde ne biste voleli da je vidite ili da završi i prvi test je "pronašao" da je MobIT novinar - bradonja, iako ima "tek-tek" bradu. Drugi test je potvrdio to isto, da je BRADONJA ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi