Najkvalitetniji tip poziva dostupan i u Srbiji (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najkvalitetniji tip poziva dostupan i u Srbiji (FOTO)

Od danas je i kod nas komercijalno dostupna, na teritoriji čitave zemlje, VoLTE usluga pozivanja, koja značajno podiže kvalitet razgovora.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kompanija Vip mobile je prva na tržištu naše zemlje uvela u komercijalnu upotrebu VoLTE uslugu, zasnovanu na LTE tehnologiji, koja će ostati i tehničko rešenje za glasovnu komunikaciju i sa dolaskom 5G mreže.

Uvođenjem VoLTE tehnologije, koja je dostupna na teritoriji cele zemlje, kroz mrežu od 1.942 bazne stanice, pokriveno je do 97 odsto stanovništva!

Dobro, da razjasnimo šta je to VoLTE tehnologija

VoLTE je tehnologija, koja omogućava kristalno jasan i prirodan zvuk tokom razgovora, ima veći domet i do dva i po puta brže uspostavljanje veze. Usluga je u Vip mobile mreži testirana oko četiri godine, što je omogućilo dobru implementaciju i prilagođavanje tehnologije domaćim korisnicima, ali je vođeno računa i o tome da dostupnost telefona sa tom opcijom u trenutku premijere bude adekvatna.

VoLTE omogućava kvalitetniji signal glasovnih poziva i zbog činjenice da je LTE signal znatno otporniji na gubite.

Evo i prednosti za korisnike VoLTE usluge

Pozivi će od ovog trenutka, kad korisnik aktivira VoLTE u Vip centru i na svom telefonu, biti kvalitetniji, zvuk će biti jasniji, a poziv dobija zagarantovane resurse i minimalno kašnjenje od usta do uveta, uglavnom zahvaljujući HD Voice opciji, ali i naprednoj audio tehnologiji.

VoLTE obezbeđuje i bolju pokrivenost i dostupnost, čak i uslovima slabije pokrivenosti signalom mobilne mreže. Prema objavi domaće mreže, korisnici VoLTE usluge sad su u mogućnosti da stupe u kontakt sa sagovornikom do dva i po puta brže, jer su za uspostavljanje veze potrebne svega dve sekunde.

Jedna od najvećih prednosti VoLTE-a u odnosu na usluge pozivanja preko omiljenih aplikacija, koje pružaju VoIP usluge tj. pozivanje preko interneta, jeste u tome što VoLTE ne zahteva instalaciju nikakvih aplikacija niti pokretanje ili iskorišćavanje dodatnih resursa. Ovi pozivi jesu deo DATA usluge operatora, koja se obezbeđuje posebno i ne ulazi u mesečnu DATA kvotu, koja je korisniku na raspolaganju. Praktično, iako VoLTE koristi internet - on se ne naplaćuje niti se meri protok.

Još jedna vrlo bitna stvar je to što VoLTE utiče na produženje trajanja baterije uređaja, na kojem se tehnologija koristi. Ovo se ostvaruje zbog činjenice da se smanjuje potrošnja energije na minimum u trenucima kad se signal ne prenosi, a ta ušteda u potrošnji energije baterije u zavisnosti od uređaja je i do čak dva i po puta!

Kako do VoLTE usluge već danas

Korisnici Vip mobile mreže potrebno je da kontaktiraju Vip korisnički servis i raspitaju se o paketima, koji uključuju VoLTE uslugu (ne uključuju ga baš svi paketi operatora), nakon čega će ova usluga biti primenjena na njihovom broju. Takođe, potrebno je da telefon podržava VoLTE uslugu, a već danas postoji veliki broj uređaja svih cenovnih kategorija, koji podržavaju VoLTE, što se može saznati u specifikacijama uređaja vrlo lako.

Nakon što se aktivira VoLTE usluga potrebno je još samo aktivirati ovu opciju u podešavanjima telefona na korisnikovom telefonu. U zavisnosti od modela uređaja i proizvođača VoLTE se aktivira na različite načine, ali bi trebalo da se opcija nalazi u podešavanjima mreže.

Otprilike pratite ovu putanju: Podešavanja >Bežična veza i mreže >Mobilna mreža >VoLTE pozivi >Aktiviraj.

VoLTE je moguće koristiti i na Single SIM i na Dual SIM uređajima ne obe kartice. Jednom kad aktivirate VoLTE uslugu na telefonu ćete ispod ili pored indikatora signala videti i VoLTE oznaku, čiji izgled i ispis mogu da variraju od proizvođača do proizvođača ili modela telefona.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa VoLTE uslugom - čekamo vaša pitanja, na koja ćemo vrlo rado odgovoriti, kao i uvek do sada!

Uživajte u kvalitetnijim i bržim glasovnim pozivima!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA