Predstavljamo EMUI 10 unapređenja za Android 10 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljamo EMUI 10 unapređenja za Android 10

Pogledajte šta sve novo donosi Huawei korisničko okruženje EMUI 10, koje je zasnovano na Android Q operativnom sistemu.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Tokom skupa Huawei Developers Congress, zvanično je predstavljen i korisničko okruženje EMUI 10, bazirano na Android 10 operativnom sistemu, odnosno Android Q verziji, kako je sada znamo.

Doktor Vang Čenglu, predsednik odseka Software Engineering u kompaniji Huawei Consumer Business Group, izjavio je da EMUI 10 donosi nove primene tzv. distribuirane tehnologije u cilju unapređivanja korisničkog iskustva u svim situacijama. Njegov razvoj je omogućio specifične aplikacije kao što su audio i video pozivi u svim situacijama, obavljanje poslovnih zadataka na različitim uređajima, kao i pametnim uređajima za vozila.

Na kraju predstavljanja, dr Vang je objavio da će EMUI 10 Beta verzija biti testirana interno 8. septembra, pomoću flagship serije telefona Huawei P30 i ostalih modela, a EMUI 10 će biti dostupan na sledećoj generaciji proizvoda iz Mate serije.

Pročitajte i ovo: ČEKANJU JE KRAJ - Huawei predstavio Harmony OS!

U ovom trenutku, Huawei EMUI ima više od 500 miliona svakodnevno aktivnih korisnika u 216 zemalja i podržava rad na 77 jezika. Tokom poslednjih 7 godina, od nastanka sistema EMUI 1.0 2012. godine, ostvaren je značajan tehnološki napredak. Statistike pokazuju da procenat korisnika, koji su ažurirali sistem EMUI 8.0 iznosi 79 odsto dok procenat korisnika, koji su ažurirali sistem EMUI 9.0 dostiže 84. Statistika, takođe pokazuje da očekivani broj korisnika, koji će ažurirati svoje telefone na sistem EMUI 10, može dostići preko 150 miliona.

Huawei Now: HDC 2019 Highlights
Izvor: Huawei

Tokom godina, kompanija Huawei je uložila značajna sredstva u istraživanje i razvoj EMUI sistema, u cilju neprekidnog unapređivanja performansi. GPU turbo tehnologija je unapredila efikasnost grafičke obrade za 60 odsto, dok Link Turbo tehnologija agregacije mrežnih veza omogućava pametnim telefonima da pristupe većem broju različitih mreža kao što su 4G i Wi-Fi i omoguće do 70 odsto brže preuzimanje ili slanje podataka, nego kad se koristi samo 4G. Ostale inovacije, kao što je EROFS super sistem za upravljanje podacima unapređuje rad Android sistema za 20 odsto, dok Ark Compiler olakšava rad aplikacija tzv. trećih strana za 60 odsto.

Pročitajte i ovo: OVO su igre, koje rade bolje uz GPU Turbo 2.0 i jači

EMUI 10 donosi tri stuba poboljšanja, oko kojih se nadograđuju sve ostale opcije: nov dizajn korisničkog iskustva, najbolji kvalitet u svim situacijama i nov standard za neometan rad. EMUI 10 je dodao i mračnu temu radi većeg vizuelnog komfora. Mračna tema optimizuje kako kontrast boja između teksta i tamnijih pozadina, tako i boju teksta i ikonica sistema - dok krajnji rezultat garantuje vizuelnu konzistentnost, prijatnost i čitljivost.

 Android 10 EMUI 10, Huawei EMUI 10 UI premijera, Android 10 premijera, Android Q je Android 10, EMUI Izvor: MONDO / Marko Čavić

Distribuirana tehnologija transformiše iskustvo korišćenja više različitih uređaja i spaja mogućnosti više uređaja na jedan ekran.

EMUI 10 primenjuje revolucionarnu distribuiranu tehnologiju, koja podržava HD video pozive između više različitih uređaja. Korisnici mogu da obave video i audio pozive kada god i gde god to požele. Kada odgovaraju na poziv, korisnici mogu da odaberu da to urade pomoću pametnog zvučnika. Ili, ako se radi o video pozivu, mogu da se jave pomoću pametnog televizora, uređaja za vozila, pa čak i da pošalju snimak u realnom vremenu sa drona.

Pametni telefon i kompjuter imaju mogućnost deljenja ekrana, tako da se podaci lako mogu razmenjivati prevlačenjem preko ekrana. Takvo korisničko iskustvo je omogućeno upravo istaknutom distribuiranom tehnologijom.

Huawei neprekidno obraća pažnju i na sigurnost, naravno. Radi unapređivanja korisničkog iskustva, Huawei takođe gradi distribuirani sigurnosni sistem. On dodatno učvršćuje snažan odbrambeni sistem korišćenjem in-house hardvera i softvera i koristi arhitekturu sistema čipa, ali i jezgro sistema, kao osnove za sigurnost i poverenje. Samo uređaji, koje korisnik odobri mogu biti povezani sa ostalim uređajima, i uz to, komunikacija između uređaja je zaštićena potpunom enkripcijom da bi se osigurala apsolutna sigurnost prenosa podataka. Arhitektura sistema čipa i jezgra podrazumeva da se podaci zaključavaju i čuvaju isključivo na uređaju, nikad ne napuštajući siguran prostor van telefona, tableta ili Huawei računara.

Kao što je navedeno tokom predstavljanja, EMUI 10 nudi distribuirani programerski okvir za korisnički interfejs i virtuelno simulira mogućnosti hardvera. Zahvaljujući tome, programeri mogu da stvore aplikacije za više različitih uređaja, bez potrebe da prave adaptacije istog programa.

MONDO MobIT trenutno ima privilegiju da testira EMUI 10 na Huawei P30 Pro uređaju, o čemu ćemo više pisati od 18. avgusta, kad ćete imati priliku da saznate pojedinosti u vezi sa promenama i dodatnim opcijama, kao i različitostima u odnosu na EMUI 9.1, koje novo korisničko okruženje - EMUI 10 - donosi na podržane uređaje.

Koji su to podržani uređaji? I o tome ćemo mnogo više pričati vrlo brzo…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Huawei Now: HarmonyOS Is Upon Us
Izvor: Huawei

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi