Android sprema 3 NOVA pretraživača za Srbiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android sprema 3 NOVA pretraživača za Srbiju

Već 31. oktobra znaćemo koji će pretraživači interneta na Android platformi u Srbiji biti dostupni za odabir, uz Google, naravno.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Spremajući nered, koji je napravljen pošto je kažnjen sa pet milijardi dolara u EU zbog iskorišćavanja monopolskog položaja, Google je smislio način kako da izađe u susret zahtevima EU Komisije, kao i kako da nastavi da zarađuje od pretraživača, čak i kad korisnik ne odabere Google!

Naime, Google mora da dopusti izbor pretraživača interneta i pregledača interneta svakom novom Android korisniku, a ne da, kao do sada, Android isporučuje samo sa Google Search i Chrome aplikacijama. Tako će korisnicima koji prvi put aktiviraju telefon ili tablet, kao i onima, koji budu radili reset sistema, osim Google Search i Chrome aplikacija biti ponuđene po još tri u svakoj od te dve kategorije.

E, tu je lukavi Google smislio novi plan - naplatiće određeni iznos od svakog od tri pregledača ili pretraživača interneta nadoknadu za korišćenje, ako ih korisnik odabere umesto Google Search ili Chrome aplikacija. Tome će prethoditi period prikupljanja ponuda.

Kompanija će prikupljati ponude do 13. septembra za svaku zemlju u kojoj je Android dostupan u Evropi. Oni pretraživači, koji ponude minimalan zalog, o kojem Google nije više ništa otkrio, osim da postoji, imaće šansu da budu u tri dodatna pretraživača za svaku od evropskih zemalja. To znači da će uz Google korisnicima na raspolaganju biti oni pretraživači, koji ponude najviše novca u zalog. Ako zalog polože samo dva pretraživača Google će trećeg izabrati nasumično.

Pročitajte i ovo: Google uvodi pretplatu u Android Play prodavnicu

Pretraživači će Google kompaniji dodatno plaćati svaki put kad korisnik izabere neki drugi od tri pretraživača, umesto Google-ovog, a iznos će zavisiti od zemlje do zemlje.

Google će za svaku zemlju, uključujući i Srbiju otkriti tri pretraživača interneta, koji su odabrani na javnoj aukciji 31. oktobra, kad i za sve ostale evropske zemlje. Na ovaj način može da se desi da pretraživač u zemlji u Evropi, u koju putujete ne radi, ako je u njoj neki drugi pretraživač položio veću sumu novca. U tom slučaju ćete morati da se snađete na drugi način.

Korisnici će birati između četiri pretraživača interneta svaki put kad aktiviraju novi Android tablet ili telefon, nakon resetovanja uređaja ili iz menija, odakle uvek mogu da promene primarni servis za pretragu interneta.

Google je u Srbiji već aktivirao izbor pretraživača interneta, o čemu je MobIT detaljno pisao odmah nakon što smo to uočili na redakcijskim telefonima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi