Papirni računi odlaze u istoriju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Papirni računi odlaze u istoriju

Hrvatska i EU otpočinju novi sistem izdavanja računa, koji će biti u potpunosti digitalizovan, što će doneti uštedu do 423 milijarde evra, ali novi sistem nije bez mana.

  Izvor: ‚MONDO portal/Kaspersky Lab

U Hrvatskoj i mnogim zemljama EU od 1. jula se za poslovanje sa državom i javnim sektorom neće više ispisivati računi, već će se izdavati samo u elektronskom obliku. Zbog manje papirologije i država i preduzetnici računaju na značajne uštede.

Kako se navodi, neće više biti slanja računa poštom niti troška poštarine za preduzetnike, ali će se plaćati informacijski posrednici preko kojih će se razmenjivati e-računi. Ipak, poreski stručnjaci ističu i to da će biti teže kontrolisati elektronske račune, kao i da sama digitalizacija neće sprečiti malverzacije u javnoj nabavci. Država računa da će zbog manje papirologije na javnoj nabavci uštedeti više od dve milijarde kuna.

Evropska unija procenjuje da će se potpunim uvođenjem e-računa ostvariti uštede od 423 milijarde evra. Nakon poslova između države i preduzetnika uvođenje obaveze izdavanja elektronskih računa i potiskivanje papirnih očekuje se i u celoj privredi.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA