PAKAO u najavi: Amerikanci zakonom UKIDAJU enkripciju?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAKAO u najavi: Amerikanci zakonom UKIDAJU enkripciju?!

Trampova administracija planira da uradi neverovatnu stvar - da zakonom zabrane enkripciju s kraja na kraj tj. da praktično državi omogući pravo da, po potrebi, špijunira korisnike legalno.

  Izvor: Promo/KasperskyLab

Nacionalno veće bezbednosti SAD, održano tokom poslednje nedelje juna, raspravljalo je o izazovima, koje enkripcija podataka nosi sa sobom, u temi nazvanoj “GOING DARK“. U raspravi su učestvovali pripadnici svih nacionalnih bezbednosnih agencija, uključujući FBI, Ministarstvo pravde i Stejt department. Tema je okončana bez obavezujućeg zaključka, ali izveštaji sa sednice ukazuju na to da ova tema neće biti ostavljena u stanju u kojem je sad.

Šta je enkripcija, čemu služi

Enkripcija je proces pretvaranja podataka u nerazumljivu formu sa ciljem da ih sakrije od neovlašćenih lica i da, istovremeno, omogući pristup onima, koji na to imaju pravo - veoma jednostavan, a izuzetno bezbedan koncept. Ukoliko ne postoji način da se neki podatak pročita, on postaje bezvredan za treću stranu. Više o enkripciji pročitajte u našem tekstu.

Pročitajte i ovo: PAŽNJA: Politički nalog!

Apple, Google, Facebook i drugi oslanjaju se na “End-to-End“ enkripciju podataka, kako bi obezbedili privatnost korisnicima, ali na taj način država nije u stanju da prati terorističke planove, dečiju pornografiju i trgovinu drogom ili oružjem. Američka administracija smatra, posebno FBI i Ministarstvo pravde, da enkripcija mora imati mogućnost “razblaživanja“, odnosno neku vrstu ključa, koji će biti korišćen u situacijama kad je neophodno vršiti istražne radnje. Ipak, neki zvaničnici smatraju da će ovo imati ekonomske i diplomatske posledice.

Sajt Politico navodi da je enkripcija uvedena nakon Snoudenovih otkrića iz 2014. godine i podseća da će se kompanije u SAD najverovatnije grčevito boriti protiv ovako nečeg. Postoji mogućnost da će nekim aplikacijama u SAD čak biti zabranjen rad, ukoliko, ako zakon bude donet, ne budu pristale da predaju prepiske svojih korisnika, odnosno omoguće uvid u njih. Politico dodaje da će ovaj zakon teško proći u Kongresu, ali da iza njega stoje i prilično jaki činioci državnog aparata, koji imaju jak uticaj i lobi.

U svakom slučaju, čak i razmatranje uvođenja ovakvog zakona je presedan i verujemo da će, kao i mi, mnogi korisnici biti zgroženi ovakvim otkrićem.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi