Konačno će SUZBITI najveću ANDROID boljku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno će SUZBITI najveću ANDROID boljku

Ne, Google neće napustiti Android :) nego će onemogućiti aplikacijama da traže svakakve dozvole za njihov rad, što će povećati bezbednost uređaja i privatnost korisnika.

  Izvor: MONDO / Google

Google planira da ukine sve Android aplikacije, koje zahtevaju previše dozvola da koriste korisničke podatke, a pravila su toliko pooštrena da je doveden u pitanje i opstanak pojedinih aplikacija. Pravo je čudo da su tako invazivne aplikacije, koje povređuju privatnost korisnika vršljajući po njihovim telefonima uz prethodno dobijanje dozvole od korisnika (na šta mnogi i ne obraćaju pažnju) i mogle da opstanu do sada, ako znamo da su tako štetne.

Pročitajte i ovo: Vreme je da aktivirate ovu Google opciju!

Naime, Google će zabraniti bilo kojoj aplikaciji da pristupa podacima korisnika iz Google aplikacija kakve su GMail, Google Drive ili Google Photos, kako bi zaštitio privatnost korisnika i bezbednost uređaja. Prva aplikacija, koja je na udaru je popularni SwiftKey kompanije Microsoft, koji GMail podatke korisnika, iz mejlova, koristi za učenje predikcije, odnosno kako da predviđa kucanje svog korisnika. SwiftKey ima rok do 15. jula da se prilagodi novim pravilima inače će izgubiti pristup nalogu korisnika, a to će umnogome učiniti aplikaciju daleko manje korisnom.

Ova aplikacija traži dozvolu da pristupa mejlovima, menja ih, čak i izbriše, pa i da kreira, menja ili uklanja grupe mejlova samostalno što se konačno krši sa novim Pravilnikom kompanije Google za Android aplikacije.

Poročitajte i ovo: Kako da PRAVILNO PODESITE Google Search

Slična je situacija i sa Sesame Shortcuts iz Nova Launcher aplikacije, ali nisu samo ove dve aplikacija na udaru - mnoge su i tek ćemo čuti koje sve.

Jednostavno, Google će primorati (nadamo se iskreno tome) aplikacije da zahtevaju isključivo podatke, koji su im neophodni, pa čak i da njim pristupaju samo kad je neophodno i bez dozvole da ih kompromituju ili menjaju.

Pročitajte i ovo: Koristite više od 2.000 OPASNIH Android aplikacija

SAVET ZA SVE: Pažljivo čitajte koje dozvole vam traže aplikacije i nemojte da koristite nijednu aplikaciju, koja traži previše dozvola ili nema razloga da pristupa nekim podacima. Recimo, aplikacija za obradu slika nema šta da traži po telefonskom imeniku korisnika, Google Drive, GMail, YouTube aplikacijama ili čak brojčaniku tj. funkciji telefona. Posebno budite pažljivi da li aplikacija traži pristup SMS porukama (da ne bi mogla krišom da ih šalje), Wi-Fi podacima (da ih analizira i koristi u pozadini) i bilo kojoj funkciji, koja uključuje izmenu korisničkih podataka bez njegovog pristanka.

Da biste isključili nepotrebne dozvole za aplikacije, koje imate na svom telefonu pratite putanju kroz meni svog telefona na sl. način:

- Podešavanja  >Aplikacije  >Dozvole  > Unutra birajte meni po meni i isključite iz njega sve aplikacije za koje vam nije logično da imaju pristup funkcijama Evidencija poziva, Kalendar, Kamera, Kontakti, Lokacija, Memorija, Mikrfon, SMS poruke, Senzori tela, Telefon i Dodatne dozvole.

Uključite logiku, raspitajte se na internetu i bićete bezbedniji!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA