2020. godina KLJUČNA za razvoj 5G mreža u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2020. godina KLJUČNA za razvoj 5G mreža u Srbiji

Ljajić: Iduće godine aukcija za prodaju spektra za 5G mrežu.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da očekuje da će u drugoj polovini iduće godine biti raspisana aukcija za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra, koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije.

On je prilikom puštanja u rad prve 5G bazne stanica u Naučno-tehnološkom parku Beograd rekao da će ovaj proces pratiti dve novine, odnosno da se razmatra da ovaj proces bude sproveden u dve faze, kao i da se da mogućnost da se na aukciju jave ne samo operatori, već i industrija i visoko tehnološke kompanije. "Što se tiče prodaje spektra fazno, mnoge zemlje su na taj način rešavale taj proces i želimo da ne opteretimo previše mobilne operatore da bi mogli da ulažu i u razvoj optičke mreže i infrastrukture", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo: Ljajić: Smetaju vam 5G i vakcine? A automobile vozite?!

On je dodao da država ima interes da dobije najveću cenu za taj spektar, a da se u drugoj fazi nastavi sa tim procesom kada operatori dobiju odgovarajuća finansijska sredstva i mogućnost da taj profit ulažu u razvoj mreža. Ljajić je kazao da se razmišlja da se mogućnost da se na aukciju jave ne samo operatori već i industrija, visoko -tehnološke kompanije i svi koji, kako je objasnio, imaju potrebe za određenom vrstom servisa, a koje će biti moguće realizovati, ako obezbede visoke brzine protoka informacija.

Ministar je rekao da je obaveza države da stvori uslove za razvoj širokopojasne infrastrukture i da su zato potrebni zakon o elektronskim komunikacijama, kao i zakon o broadband-u u cilju definisanja jasnih pravila kako će se ta infrastruktura koristiti. "To je dobro za sve operatore, jer će moći da uštede određena sredstva, a infrastruktura će biti u funkciji i data pod komercijalnim uslovima na korišćenje", rekao je ministar Ljajić.

On je istakao da veruje da je 2020. godine ključna godina što se tiče razvoja 5G mreže i da će to biti nepovratan proces. "Tehnologija ide napred i mi ne mislimo da igramo u drugoj, trećoj ili petoj ligi, mislim da nam je mesto sa najboljima i onima koji su ispred nas, a ne da gledamo one koji zaostaju za nama", rekao je Ljajić.

Ljajić je govorio i o protivnicima uvođenja 5G mreže u Srbiju, o čemu smo pisali ranije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi