Počelo trgovanje kriptovalutama u srpskim dinarima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo trgovanje kriptovalutama u srpskim dinarima

Od 20. juna se kriptovalutama može trgovati u dinarima preko digitalne platforme Xcalibra, koja je počela sa radom u Srbiji.

  Izvor: Mondo/Mario Milojević

Xcalibra pored besplatne registracije omogućava i nekoliko puta manje troškove zainteresovanima za trgovinu, rečeno je na predstavljanju dinarske Xcalibre održanom u Beogradu.

Pojedini trgovinski lanci u Japanu već omogućavaju plaćanja Bitcoin valutom, a direktor firme Berzeks Nikola-Mićić kaže da u Srbiji postoji oko 10.000 ljudi, koji su zainteresovani za ovakvu trgovinu, dok ih u Hrvatskoj oko 25.000, a Slovenci imaju menjačnicu koja je nastala još 2013. godine.

"U našoj menjačnici prvi put moći će da se kupuju i prodaju kriptovalute za Srbiju bez posrednika, što smanjuje troškove ulaska i izlaska iz trgovine kriptovalutama i do pet puta", kaže Mićić i dodaje da su trenutno listirani Bitcoin, Kirijum, Safeks i Safeks keš, ali se u budućnosti planira širenje asortimana kriptovaluta u menjačnici.

Pročitajte i ovo: Prva kriptomenjačnica u Beogradu - obišli smo je!

On kaže da je menjačnica generalno okrenuta ka svetu i da je u strateškom partnerstvu Berzeks i Xcalibre po prvi put uvedena trgovina dinarom. "Xcalibre već sada imaju registrovane ljude iz celog sveta, a tri top destinacije su SAD, Engleska i Australija", kaže on i dodaje će preko menjačnice moći da kupuju kriptovalutu ili povuku dinare posle prodaje samo državljani Srbije. Preko digitalne platforme direktno će se, po modelu "peer to peer", spajati kupci i prodavci, kaže on.

Mićić je ambijent za razvoj digitalnog u Srbiji ocenio kao dobar i dodao da se stvaraju regulatorni uslovi da se sve vrši u okviru zakona On podseća da je Narodna banka Srbije izdala saopštenje da kriptovalute nisu novac kao i da se kriptovalute spominju samo u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Pročitajte i ovo: Bitcoin preokret, vrednost rekordno skočila

"Mi taj zakon primenjujemo kroz verifikaciju korisnika, gde utvrđujemo identitet korisnika i u obavezi smo da pratimo njegove aktivnosti", kaže Mićić. Osnivač i direktor XcalibreStiven Kajns naglasio je da ova platforma omogućava trgovanje digitalnim asetima i obezbeđuje siguran ulaz za ovu trgovinu sa svih strana sveta. "Srbija nas je privukla, jer ovde postoji neverovatna zajednica, koja se bavi razvojem kao i državna podrška za digitalizaciju", rekao je Kajns.

On je ocenio da će blockchain tehnologija uticati na naše život na način na koji ne možemo ni da zamislimo. "Za pet godina o blockchain-u ćete razmišljati kao što sada razmišljate o svojim mobilnim telefonima i internetu za koja sada kažemo da ne razumemo kako bi bez njih živeli", rekao je Kajns i dodao: “Srbija ima priliku da bude lider u ovom procesu, jer ima jake razvojne veštine i jaku podršku države za digitalizaciju".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA