Facebook Libra: Digitalni novac za kontrolu korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook Libra: Digitalni novac za kontrolu korisnika

Najveća društvena mreža na svetu potvrdila je da Libra, kriptovaluta, stiže 2020. godine i da će je podržavati Visa, MasterCard i na desetine drugih partnera. Da li je na pomolu novi oblik finansijske kontrole preko Facebook mreže?

  Izvor: MONDO portal / Facebook

Facebook je konačno spreman da otkrije svoje blockchain planove. Kriptovaluta globalnog tipa nazvana je Libra i biće aktivna od 2020. godine, uz adekvatnu blockchain mrežu, koja će je podržavati. Za razliku od Bitcoin-a, Libra neće biti spekulativna, odnosno imaće podršku rezervnih sredstava, iako će biti digitalnog oblika, a jednog dana, kad i ako Libra zaživi bićemo u prilici da tim novcem plaćamo onlajn i usluge van interneta - kupujemo, prodajemo, prenosimo sredstva i slično.

Za početak, što daje naznaku da bi na lansiranju i Srbija mogla da bude jedna od podržanih zemalja, Libra će se prvenstveno koristiti za prenošenje novca među korisnicima, posebno u manjim zemljama i sredinama gde nema dovoljno razvijenog internet bankarstva.

Ipak, krajnji Facebook cilj je stvaranje digitalne valute, koja je decentralizovana, ali globalno prepoznata i priznata za plaćanje, sa stabilnošću dolara, a kojom bi moglo da se plati bilo šta i da se ponudi kompletna lepeza finansijskih usluga - od bankarstva, preko zajmova, čak i do kreditiranja.

Pročitajte i ovo:  Bitcoin skače zbog najave Facebook kriptovalute

Facebook je već oformio i neprofitnu asocijaciju Libra Association, u kojoj je trenutno 27 partnera, koji zajedno rade na formiranju globalne Libra mreže, koja će biti korišćena za sve što smo pomenuli. U mreži su kompanije: Coinbase, MasterCard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft, Vodafone i mnoge druge.

 Libra Facebook kriptovaluta, Calibra Wallet Izvor: MONDO / Facebook / Calibra

Za generisanje Libra kriptovalute ne koristi se masovno crpljenje energije, po čemu je Bitcoin poznat, što ovu valutu čini “zelenijom“ i neinvazivnom po okolinu. Digitalni Libra novčanik, koji će se koristiti za Libra valutu, zove se Calibra i dobio je svoju platformu, koja će biti integrisana u Messenger i WhatsApp aplikacije odmah na početku Libra života sledeće godine, a korisnicima će na raspolaganju biti i Android i iOS Calibra Wallet aplikacije. Calibra će ujedno biti i sistem preko kojeg će Facebook ostvarivati zaradu, na osnovu servisa, poput bankarskih kredita, koje će Facebook predstaviti u budućnosti.

Prema izjavi zvaničnika Facebook mreže za The Verge, banke, koje će prihvatati Libru biće poznate već do kraja 2019. godine, a pretpostavlja se da će doći i do otvaranja digitalnih banaka širom sveta, koje će vršiti poslove samo sa Librom na lokalnim tržištima.

Facebook tvrdi da želi da sarađuje na ovom projektu sa finansijskim sektorom i institucijama, ne da se bori direktno protiv njih, ali ima nameru da decentralizuje monetarni sistem uvodeći blockchain u živote čak 1,7 milijardi ljudi, koji sad nemaju pristup klasičnom bankarstvu ili im je on vrlo sveden, a troškovi bankarstva izuzetno visoki.

Blockchain i kriptovalute imaju niz svojih prednosti - nisu centralizovani, globalno su dostupni, troškovi su im niski i jeftini su“, navodi se u objavi Facebook-a i dodaje: “Neke današnje kriptovalute i blockchain sputani su svojom nesigurnošću i nemogućnošću prilagođavanja, a pojedinci su namerno ometali sistem i omogućili zaobilaženje regulativa, kako bi se omogućile malverzacije, dok Libra želi da bude suprotno od toga i poboljša sistem, ali i stabilnost valute i veru u nju“.

Facebook Libra je zanimljiva s mnogo aspekata, jer ako uspe omogućiće brže, jeftinije i verovatno bolje finansijske usluge, dok će istovremeno na nov način povezati svet. Ipak, s druge strane medalje stoji činjenica da će, opet kažemo AKO USPE, Libra Facebook mreži omogućiti još veću kontrolu nad životima korisnika - daleko dublju i invazivniju, nego što je mreža ima sad.

Da li je svet spreman da plati ovu cenu? Videćemo uskoro!

Kako se vama čini Facebook Libra?

NAPOMENA: O tome kako radi, kako se koristi i o drugim detaljima Libra valute pisaćemo vam u narednim Libra tekstovima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi