Srbija spremna da plaća mobilnim telefonom umesto kešom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija spremna da plaća mobilnim telefonom umesto kešom

Korisnici u Srbiji spremni su da na spisak funkcija svojih pametnih uređaja dodaju i mogućnost plaćanja kao što to sad čine svojim karticama.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U Srbiji 87 odsto korisnika mobilni telefon vidi kao poželjnu alternativu platnim karticama, pokazalo je novo istraživanje o stavovima korisnika u pogledu korišćenja digitalnih usluga. To predstavlja povećanje od 17 odsto u odnosu na rezultate istraživanja od pre tri godine.

Istraživanje kompanije Mastercard, sprovedeno u 13 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući Srbiju, pokazuje da je upotreba pametnih telefona dostigla čak 94 odsto zasenivši sve ostale digitalne uređaje. Slanje mejla, pretraživanje interneta i društvenih mreža su i dalje najčešće korišćene usluge na mobilnom telefonu. Usluge vezane za plaćanja kao što su onlajn kupovina i aplikacije za mobilna plaćanja nalaze se u prvih deset i koriste se u proseku pet puta mesečno.

Stanovnici Srbije su nastavili sa usvajanjem digitalnog načina života koristeći različite uređaje i njihove funkcionalnosti, pa tako 97 odsto stanovnika Srbije koristi svoje mobilne telefone, što je iznad proseka u zemljama Centralne i Istočne Evrope, dok povećanu upotrebu mobilnih telefona u ličnim finansijama pokazuje i trend korišćenja onlajn bankarstva.

Vaše stvari postaće vaš novčanik

Dok su korisnici onlajn bankarstvo ranije koristili putem pretraživača na laptop ili PC računarima, sad za to koriste mobilne telefone. Istraživanje je pokazalo da trenutno čak 50 odsto korisnika u zemlji koristi mobilne aplikacije, vrši transfer i proverava svoj bilans stanja na računu onlajn, što je za 20 odsto više u odnosu na 2016. godine.

 mts, busplus, bus plus, plaćanje karte telefonom, Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Popularnost onlajn kupovine je, takođe u porastu, a trenutno 73 odsto korisnika čine kupci, koji kupuju onlajn, što predstavlja 23 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Prilikom onlajn kupovine, 49 odsto stanovnika Srbije voli da koristi kartice prilikom plaćanja onlajn, 47 odsto njih plaća gotovinom prilikom dostave, 34 odsto plaća karticom prilikom dostave, dok 32 odsto građana koristi aplikacije za slanje novca.

Pročitajte i ovo: Nov način plaćanja u Srbiji (FOTO, VIDEO)

Oko 37 odsto korisnika u Srbiji koristi mobilni telefon u onlajn kupovini. Kako bi bili ohrabreni da u većoj meri koriste kartice prilikom kupovine na internetu, građani Srbije smatraju da je neophodno obezbediti veću sigurnost plaćanja karticama, dok 54 odsto njih ističe da će više koristiti kartice ukoliko postoji jača bezbednosna provera identiteta prilikom samog plaćanja.

Građani Srbije su generalno zadovoljni obimom dostupnih digitalnih usluga, ali smatraju da su inovacije u zdravstvenom i obrazovnom sistemu neophodne. Iako istraživanje pokazuje da je povećano zadovoljstvo u pogledu dostupnih digitalnih usluga javnog prevoza, građani smatraju da je i to oblast u koju treba uvesti dodatne inovacije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA