Internet revolucija na Kubi (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet revolucija na Kubi (FOTO)

Kuba bliža modernom internetu, zbog čega je potpisan sporazum sa Google kompanijom.

  Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Kuba i Google kompanija potpisali su 28. marta sporazum kojim će na to karipsko ostrvo stići najnovija verzija Interneta. Sporazumom je predviđeno stvaranje direktne kvalitetne besplatne veze između Google servisa i tehnologije i lokalne Internet mreže, nakon što Kuba bude i fizički povezana novim podvodnim optičkim kablom.

MONDO na Kubi: Asta la vista! Vidimo se opet

Postavljanjem tog kabla Kubancima će se omogućiti brže povezivanje, a istovremeno smanjiti troškove kubanskoj vladi za povezivanje sa sadržajima na Google straniciama, prenosi AP. Vlasnici lokalne mreže, poput kubanskog telekoma Etekse, trenutno moraju da plaćaju trećoj strani za pristup sajtovima poput YouTube, Google Maps ili Google Search.

Trenutno, Kuba ima jedinstvenu optičku vezu koja vodi ispod Karipskog mora do Venecuele i koja nema dovoljan kapacitet za malu, ali rastuću grupu korisnika interneta. Sporazum potpisan 28. mata neće odmah olakšati internet vezu sa Kubom, niti su kubanski ili zvaničnici Google kompanije odredili rok za povezivanje na novi optički kabl.

Zbog stalnog broja novih korisnika interneta, telekomunikaciona infrastruktura na Kubi je opterećena i sam internet je veoma loš i usporen, ali istovremeno i najskuplji na svetu. Približno dva miliona Kubanaca tražilo je usluge 3G mreže od kada je Kuba uspostavila mobilni internet krajem prošle godine, a milioni koriste mesta za Wi-fi, koja je vlada postavila na javnim mestima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Havana, Kuba
Izvor: MONDO (www.mondo.rs)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA