Huawei tužio SAD zbog zabrane i optužbi za špijunažu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei tužio SAD zbog zabrane i optužbi za špijunažu

Kompanija iz Kine podnela tužbu protiv SAD iz više razloga.

  Izvor: Marko Čavić, MONDO portal.

Huawei je na konferenciji za štampu emitovanoj uživo preko interneta iz sedišta firme, u Šenženu, u Kini, objavio da je tužio SAD zbog zabrane poslovanja u toj zemlji i narušavanja ugleda i kredibiliteta kompanije u svetu.

Huawei u tužbi traži da se zabrana poslovanja u SAD proglasi neustavnom i da svaki vid takvog ponašanja prema toj kompaniji u budućnosti bude sankcionisan.

Kongres nije uspeo da dokaže nijednu od svojih tvrdnji, zbog kojih je Huawei zabranjen. Zbog takve situacije primorani smo da potražimo zaštitu na sudu i da se za nju borimo svim pravnim sredstvima. Ova zabrana ne samo da je nezakonita, nego onemogućava Huawei kompaniji da se ravnopravno bori u fer i konkurentnim uslovima na tržištu, što će, kao rezultat, doneti samo štetu za korisnike u SAD. Verujemo u odluku suda i sigurni smo da će od nje imati koristi i Huawei i američki građani“, objavljeno je na konferenciji.

Čitali sa Mate X savitljivoog telefona

Huawei je konferenciju za medije vodio sa svog prvog 5G uređaja, koji je i jedan od najboljih uređaja na svetu - Huawei Mate X - koji je MobIT imao priliku da vidi uživo i predstavi u prvim utiscima sa MWC 2019 sajma. Pročitajte obavezno i pogledajte slike i video!

SAD su zabranile kupovinu i instalaciju bilo kakve telekomunikacione opreme kompanije Huawei, jer navodno služe za špijunažu u korist kineske države, pritom zabranjujući čak i trećim stranama, koje sarađuju ili posluju sa SAD da kupuju opremu i uređaje od Huawei kompanije.

Tužba je podneta u Teksasu, gde je centrala kineske kompanije u SAD.

Sekcija 889, NDAA 2019 odluke, po kojoj je Huawei zabranjen, prema navodima kineske kompanije sadrži niz netačnih, nedokazanih i neispitanih tvrdnji. Suprotno onome što stoji tamo Huawei nije u vlasništvu, pod kontrolom ili uticajem kineske vlade. Kompanija Huawei ima izuzetu bezbednost i kredibilitet kad je bezbednost u pitanju. Dokazi, koji to pobijaju nikad nisu objavljeni“, stoji u tužbi kompanije Huawei i dodaje: “Huawei-jev pristup bezbednosti, od samog osmišljavanja uređaja, preko izrade i razvoja postavio je standarde u industriji, koje malo koja kompanija može da isprati“.

Huawei tužio SAD Huawei Press Conference
Izvor: Huawei

Prema priloženim analizama analitičara mobilne industrije Severna Amerika bi mogla da, kroz učestvovanje Huawei-ja u 5G razvoju na tom kontinentu, uštedi građanima i državi između 15 i 40 odsto planiranih ulaganja, odnosno najmanje 20 milijardi dolara za nekoliko godina.

SAD nisu pokušale samo da slome Huawei u svojoj zemlji, nego su pokušale da nas odstrane i sa drugih tržišta, iako nikad nisu prikazale nijedan dokaz za svoje optužbe.

Huawei

Ukoliko zabrana bude podignuta sigurni smo da ćemo biti u prilici da pomognemo u razvoju najboljih i kvalitetnijih 5G mreža u SAD i mnogo više od toga“, navodi se u zaključku tužbe.

Huawei je posebno naglasio to da kompanija nikad nije imala problema sa curenjem podataka ili probojem bezbednosnih parametara u okviru kompanije, uređaja ili infrastrukture, što sa SAD nikako nije slučaj - aludira se, naravno na raskrinkanu špijunažu NSA agencije i druge bezbednosne propuste, koje prave kompanije Yahoo, Facebook i druge američke firme.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi