Kako radi budućnost video igara: 5G striming bez PC-ja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako radi budućnost video igara: 5G striming bez PC-ja

Jedinstveni HTC 5G Hub donosi 5G brzine u dom, na posao i na svakom mestu između njih, ali će posebno biti interesantan gejmerima, za strimovanje čak i PC igara na običan TV, uz VIVE podršku.

  Izvor: MONDO portal / HTC / VIVE

Kompanija HTC na MWC 2019 sajmu u Barseloni predstavila je HTC 5G Hub, 5G mobilan i pametan Hub, koji upravlja velikim brzinama prenosa podataka putem mobilnih mreža.

Dizajniran za jednostavnu upotrebu u kućnom i kancelarijskom okruženju, kao i u pokretu, ovaj uređaj omogućuje striming 4K videa, igranje igara sa brzim odzivom i 5G mobilni hotspot za do 20 korisnika.

HTC 5G Hub korisnicima omogućava da koriste 5G na više uređaja dok su u pokretu, na poslu ili kod kuće, pružajući im brzo povezivanje, deljenje sadržaja, zabavu i još mnogo toga. Ekran osetljiv na dodir visoke rezolucije i dijagonalom od pet inča obezbeđuje jednostavnost korišćenja i laku navigaciju kroz sistem, kao i preglednost informacija, a dugotrajna autonomija omogućuje da se tokom putovanja koriste 5G brzine, koje su znatno brže od onih na 4G LTE mrežama.

Ovaj proizvod u prvom planu ima i tehnologiju za virtuelnu stvarnost (VR) u oblaku. Korisnici će u budućnosti moći da strimuju VR sadržaje iz oblaka u VIVE Focus uređaj putem HTC 5G Hub-a - bez upotrebe PC računara ili nepotrebnih kablova - kako bi uživali u mobilnom VR-u visokog kvaliteta u realnom vremenu.

Kao kućni medijski centar, HTC 5G Hub koristi 5G brzine nove mrežne generacije za strimovanje 4K videa kako bi isporučio oštar i jasan prikaz. On može i da zameni Wi-Fi ruter i ukloni neželjene kablove jednostavnim “plug-and-play“ podešavanjem. Intuitivne glasovne komande i upravljačke funkcije omogućavaju brzo i jednostavno upravljanje kako zabavnim, tako i poslovnim opcijama.

HTC 5G Hub je, takođe dizajniran za korišćenje pri velikim brzinama u pokretu, sa poslovnim okruženjem nove generacije na umu. Sa ugrađenim gigabitnim Ethernet portom, uređaj obezbeđuje brz i jednostavan pristup mrežama. Zahvaljujući ugrađenoj bateriji od 7.660 mAh, HTC 5G Hub je spreman da podrži širok dijapazon poslova koji se obavljaju u pokretu.

5G striming video igara bez PC-ja ili konzole na TV!

Za potrebe igranja, veoma brz odziv, 60 slika u sekundi i 4K rezolucija (na kompatibilnim televizorima) u kombinaciji sa procesorskom snagom platforme Qualcomm Snapdragon SDM855 i SDX50v2 sa operativnim sistemom Android 9 Pie, omogućava brzinu prenosa i snagu za izvorne Android i PC igre sa podrškom za veliki ekran.

Iako mnogi misle da je 4G konekcija sasvim dovoljna, jer omogućava download brzino do 1 Gbps pa samim tim i gledanje streaming 4K sadržaja, jedna od primena, koja najbolje ilustruje koliko je 5G superioran u odnosu na 4G jeste korišćenje niske latencije kod igara, odnosno kašnjenja u svakom smislu - odzivu, izvršavanju itd. Ovo naravno ne moraju biti igre već zahtevne aplikacije, ali kao i mnogo puta do sada, igre su pokretač tehnologije, jer maksimalno koriste trenutno raspoložive hardverske resurse.

Prisustvovali smo 5G demonstraciji tokom koje je upravo na primeru jedne igre pokazana prednost niske latencije (brzog pristupa ili narodski - malog pinga).

Na virtuelizovanom EDGE serveru pokrenuta je zahtevna PC igra “Superhot”, koja je u realnom vremenu streamovana do 5G bazne stanice, a preko nje do dnevne sobe u kojoj se nalazi HTC 5G Hub. Korišćenjem ugrađenog Wi-Fi AD (jer AC ne bi bio dovoljno brz) igra je streamovana do Android VR kacige (u primeru HTC, ali u pitanju može biti bilo koji uređaj sa bilo kojim operativnim sistemom).

Na taj način na raspoloživom hardveru - u ovom slučaju VR kacigi - je igrana igra u realnom vremenu preko 5G infrastrukture. HTC već sada ima platformu sa koje ove ili slične aplikacije (edukativne, poslovne, medicinske, turističke…) mogu biti prenošene na udaljenu lokaciju i zove se Viveport. Predstavlja alternativu Steam platformi i može sa njim da koegzistira, ali za razliku od Valve prodavnice sadrži i aplikacije, koje nisu igre. Dodatno, najavljen je model pretplate sličan Netflix-u (Viveport Infinity) sa fiksnim mesečnim iznosom, kojim će korisnicima biti omogućen pristup ogromnom broju naslova, običnih ali i VR televizijskih programa na HTC, ali i konkurentskim uređajima (kao što je Oculus Rift ili Windows MR).

Očekujemo da kao HTC danas, u budućnosti veliki broj kompanija ponudi svoje streaming servise sa čime će se veliki deo sadržaja izvršavati na nekim udaljenim serverima. Možda ćemo uskoro igrati najzahtevnije PC igre bez skupog PC hardvera. Dobro, kod nas preko klasičnih kablovskih ili optičkih internet konekcija dok se ne pojavi 5G.

A kada budemo imali I 5G sve ovo ćemo moći da uradimo i u parku. Neko će posetiti virtuelni muzej, a neko juriti virtuelne zombije, po izboru.

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izveštaje pod oznakom #MobITMWC19.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

HTC 5G HUB | World’s first 5G smart hub for home, business and in between.
Izvor: HTC

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi