Roming u Srbiji će biti delimično ukinut | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roming u Srbiji će biti delimično ukinut

Rasim Ljajić najavio ukidanje rominga za Srbiju od 2021. godine u balkanskom regionu.

  Izvor: MONDO portal.
 Roming,Briga,Mobilni telefon Izvor: MONDO portal.

 Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je 22. februara da se od 2021. godine ukida roming na Balkanu. Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu, rekao je Ljajić za "Dnevni avaz".

Sporazum o tome, skoro u celosti je usaglašen, a Ljajić, piše list, najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu. "Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više", kaže Ljajić.

Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to "priča na nešto dužem štapu". "U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova rominga između našeg regiona i EU", rekao je ministar.

Međutim, dodaje, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između ovog regiona i EU. Do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na zapadni Balkan.

"Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška, koju bi mogli osetiti građani na zapadnom Balkanu", pojašnjava potpredsednik Vlade Srbije. Dodaje da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine. "Potrošači će tada plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže".

Na primer, pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno su 28,5 dinara (0,51 KM), a u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minutu. Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje trenutno su oko 150 dinara po minutu.

Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 posto se odnosi na zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internet roming. "Zato nije ni čudo što operatori nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku", kaže Ljajić.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine krenule su u postepeno snižavanje cena roming usluga. Cene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulirane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja, podseća list. "Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cenama rominga odnosi i na zapadni Balkan nije uspela, pa smo imali situaciju da su naše cene poziva u romingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU", rekao je Ljajić.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA