"IT gangster namerno i svesno obmanjuje korisnike" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"IT gangster namerno i svesno obmanjuje korisnike"

Britanski poslanici optužili su Facebook da je "namerno i svesno prekršio zakone o zaštiti privatnosti podataka i o tržišnoj konkurenciji" u Velikoj Britaniji, navodeći da se ta kompanija ponaša kao "gangster" u digitalnoj sferi.

  Izvor: MONDO portal/Mario Milojević

Odbor britanskog parlamenta za medije, kulturu, sport i digitalno poslovanje objavio je izveštaj na 108 stranica o dezinformacijama na društvenim mrežama u kojem poziva na pokretanje istrage o poslovnoj praksi ove tehnološke kompanije.

Takođe tvrde da je direktor Facebook mreže, Mark Cukerberg, iskazao nepoštovanje prema britanskom parlamentu, jer se nije pojavio pred njim. Britanski poslanici u izveštaju zaključuju da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da usvoji nove regulatorne odredbe, kako bi Facebook i druge društvene mreže mogle da se smatraju odgovornim za prekršaje u digitalnoj sferi. "Kompanijama poput Facebook-a ne sme da se dozvoli da se ponašaju kao 'digitalni gangsteri', koji sebe smatraju ispred i izvan zakona", navode britanski poslanici u izveštaju, prenosi "Vašington post".

Pročitajte i ovo: Viber - Facebook nas skupo košta!

Britanski odbor naveo je da posle više pregledanih internih mejlova zaposlenih u najvećoj društvenoj mreži, zaključio da je rukovodstvo te kompanije "namerno i svesno" prekršilo zakon o privatnosti podataka i zakone, koji regulišu tržišnu konkurenciju. Navodi se da je Facebook omogućio krupnim kompanijama specijalan pristup privatnim podacima korisnika te mreže i njihovim prijateljima, a da oni sa tim nisu bili upoznati.

Osim toga, kako se tvrdi, Facebook je namerno doveo svoje konkurente u nezgodnu situaciju, jer im je ograničio pristup sajtu i podacima korisnika koji bi im koristili.

Poslanici su uvereni da britanska vlada treba da istraži da li "Facebook nepošteno koristi dominantnu tržišnu poziciju na društvenim mrežama da odluči koja kompanija će poslovati uspešno, a koja će propasti", navodi se u izveštaju. "Poslednjih 12 meseci bili su period istrage i otkrića. Ali mislim da će godina pred nama biti godina akcije", rekao je predsedavajući Odbora Demijan Kolins. On je naveo da će se u maju ponovo sastati sa kolegama iz devet zemalja, koje su potpisale međunarodni sporazum o saradnji u oblasti regulacije društvenih mreža 2018. godine.

U odgovoru na ove optužbe Facebook je saopštio da je napravio značajne promene svoje poslovne prakse i da podržava regulisanje u toj oblasti, uključujući zaštitu privatnosti, ali istovremeno negira da je prekršio zakone u Britaniji. "I mada još imamo puno toga da uradimo, nismo ista kompanija kakva smo bili pre godinu dana", rekao je Karim Palant, menadžer Facebook-a za javnu politiku u Velikoj Britaniji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi