Ne mogu pasti niže... (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne mogu pasti niže... (FOTO, VIDEO)

Koliko nisko nekada velika kompanija može da padne… Pogledajte i sami.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kako vi pamtite Kodak? A Polaroid? Da, i mi - isto! Kao velike, popularne foto kompanije, čije smo proizvodi koristili dugo i na toliko načina. Ali, to je bilo nekad. Danas je drugačije vreme. I Kodak i Polaroid se očigledno nisu snašli…

To je jasno pokazao i IFA sajam u Berlinu, na kojem izlažu i Kodak i Polaroid, nekad giganti foto industrije. Ta industrija je dolaskom mobilnih telefona doživela drastičnu transformaciju i za razliku od Zeiss ili Leica kompanija, koje su sklopile partnerstva sa Huawei i Nokia kompanijama, Kodak i Polaroid su se pustili “niz vodu“.

UPS?! (FOTO, VIDEO)

Kodak danas sve manje prodaje konvencionalne fotoaparate i opremu, ali pokušava da ostane relevantan sa drugačijim, futurističkim fotoaparatima, koji su istovremeno i minijaturni štampači. Problem je što su slike, koje ti fotoaparati prave tek prosečnog kvaliteta, a odštampane suviše male, kao i to što je cena svega toga previsoka za mlade korisnike, kojima je to namenjeno. Zbog toga je Kodak izabrao da pravi i mobilne telefone. Kakvi su to telefoni - pogledajte ovde. Nemaju Kodak optiku ili tako nešto, da to ne pomislite…

Cena oko 250 evra za #Kodak #photophone #MWC15 #MobIT_MWC15

A post shared by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Sa druge strane Polaroid je zalutao još više. Japanska kompanija pored sve manje traženih fotoaparata u donjem i srednjem segmentu sad proizvodi i računare, televizore i, takođe mobilne telefone. Kvalitet sva tri proizvoda je upitan, u najmanju ruku, posebno ako u njih stavite giga ili dva RAM-a i 16 ili 32 giga memorije i lično smo se uverili da ne bismo kupili ništa od toga svojom voljom. Računari, iako rade na Windows 10 operativnom sistemu, ne vrede ni po čemu drugom - plastični su, ispranih ekrana, loših tastatura, a touchpad - moguće je, još lošiji! Čak se ni po bojama ne izdvajaju od ostalih. TV uređaji su zanemarljivo prosečni, u najboljem slučaju, a na telefone su samo “naštancovani“ polaroid logotipi, dok je model neki od serijski proizvođenih generičkih kineskih uređaja… Tuga, jednom rečju!

U razgovoru sa predstavnicom Polaroid kompanije, na njihovom štandu, saznali smo da se “Polaroid oduvek bavi proizvodnjom telefona, televizora i računara“. Na naše pitanje koliko je to “oduvek“ tačno u nekoj vremenskoj odrednici, žena je rekla - "možda deceniju"? Uglavnom, za telefone i računare se jasno vidi da su samo “izbrendirana kineska" mašina, a za televizore ne možemo da tvrdimo isto, jer ista osoba nije umela da nam objasni odakle im dolaze TV paneli i gde se televizori sklapaju.

Nažalost, ovakvih priča ima mnogo i verovatno će ih biti još više, jer u prebrzom IT svetu, kao i biznisu uopšte, ljudi moraju da smisle načine kako da ostanu relevantni i konkurentni.

Problem je što su Kodak i Polaroid krenuli stranputicom, mladim generacijama predstavljajući se kao “tamo neka, leva kompanija“, koja proizvodi sve i svašta. Mi smo ih znali drugačije i biramo tako i da ih zapamtimo!

Kako se vi sećate Polaroid i Kodak uređaja?

Pratite naše društvene mreže za slike, video i izveštaje i ne zaboravite da pratite oznaku IFA 2018 na MONDO sajtu i #MobITIFA2018 oznaku na društvenim mrežama!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA