Ruski "taksi" počeo da radi u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski "taksi" počeo da radi u Srbiji

Jeftiniji od običnog taksi prevoza. Plaćanje za sada samo u kešu.

  Izvor: MONDO/Marko Tanasković

U Beogradu je sa radom počeo Jandeks.Taksi (Yandex.Taxi), najveći ruski onlajn-servis za naručivanje taksija. Aplikacija se može besplatno skinuti u prodavnicama za Android OS i iOS. Desktop verziju za sada nije moguće koristiti.

Srbija je ukupno 11. zemlja u koju je došao ruski IT gigant i prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Pre puštanja u rad, u aplikaciju su dodate detaljne karte Beograda i podrška za srpski jezik.

Za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Aplikacije Yandex.Taxi analizira udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

Probali smo dostupnost vozila i dobili vremena od 2-5 minuta čekanja u gradskim naseljima, odnosno maksimalno deset u prigradskim.

"Taksi tržište u Srbiji je već formirano i tarifa je ista za sve kompanije. Zbog toga smo odlučili da naše konkurentne prednosti budu kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije. Yandex.Taxi tako, na primer, prenosi narudžbinu najbližem vozaču, on ne mora dugo da čeka vožnju ili da se vozi do putnika na drugi kraj grada. Servis formira optimalnu maršrutu i za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada, u koji vozi putnika. Taksisti mnogo kraće stoje bez vožnji, što znači da mogu više da zarade“, kaže Mušeg Saakjan, direktor za međunarodni razvoja ovog servisa.

Beogradski korisnici od partnera aplikacije Yandex.Taxi mogu dobiti promokodove za popust do 30 odsto za bilo koju vožnju. Zahvaljujući ažuriranim i veoma detaljnim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi približnu cenu vožnje.

Aplikacija pri raspodeli vožnji uzima u obzir, između ostalog, i rejting vozača zasnovan na ocenama koje su dali korisnici i statistici realizovanih vožnju. Vozači sa visokim rejtingom imaju prioritet pri dobijanju vožnji. Ukoliko je putnik zaboravio stvari u autu ili želi da postavi neko pitanje, na raspolaganju mu je čet u okviru aplikacije. Korisnički servis za podršku je dostupan u svakom trenutku.

 Yandex.Taxi ne sarađuje direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu okuplja preko 600 vozila iz partnerskih udruženja.

Prema informacijama iz aplikacije, za sada je napravljena saradnja sa četiri taksi udruženje, a cene vožnje će biti "maksimalno" u rangu sa cenama taksi prevoza u Beogradu. Polazak "maksimalno" košta 170 dinara, kilometar je 65 dinara u dnevnoj, odnosno 85 dinara u noćnoj tarifi i trenutno je moguće plaćati

Menadžer za Srbiju i zemlje Centralne Evrope je Slovenac Dejan Jefim, jedan od najpoznatijih stručnjaka u oblasti taksi prevoza u regionu. Softver NetCab, koji je proizvela njegova kompanija, trenutno koristi 80 odsto taksi udruženja u Sloveniji, 50 odsto udruženja u Srbiji i mnoge firme u drugim zemljama.

"Srbija postaje interesantna zemlja za međunarodne poslovne igrače. Zato je Yandex.Taxi rešio da uloži novac i tehnologiju u Centralnu Evropu. Pre samog početka smo u dogovoru sa Vladom Srbije napravili novu mapu Beograda. Tako detaljnu kartu niko nema, čak ni u Sloveniji, odakle ja dolazim. Ali Yandex.Taxi ne planira da se zaustavi samo na tome", istakao je Jefim.

Yandex

Kompanija koja stoji iza ove aplikacije je "ruski Google", odnosno najpopularniji internet pretraživač u Rusiji – Yandex.

Kompanija ima više od 20 servisa – od navigacija do servisa koji poredi cene usluga i roba. Tu je i servis za elektronsko plaćanje, a ima i onlajn prevodioca koji prevodi tekstove na retke, čak i izumrle jezike.

Taksi servis je do sada bio fokusiran na tržišta Rusije i Zajednice Nezavisnih Država. Yandex.Taxi zajedno sa Uberom posluje u 450 gradova u Azerbejdžanu, Belorusiji, Estoniji, Jermeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Letoniji, Moldaviji, Rusiji, Gruziji i Uzbekistanu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA