Krađa platnih kartica nikad lakša, za sekund! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krađa platnih kartica nikad lakša, za sekund!

Vlasnici kartica za beskontaktno plaćanje trebalo bi da povedu računa o novoj vrsti krađe tj. kloniranja kartice, koji je sve popularniji u Evropi.

  Izvor: Mondo/Mario Milojević
 novac kartica kartice kredit banka bankari banke Izvor: Mondo/Mario Milojević

Britanski list The Sun sproveo je istragu u jednom od londonskih autobusa, koji je obično prepun putnika, kako bi dokazao da se krađa tj. kloniranje kreditne ili debitne kartice može izvršiti za gotovo jednu sekundu.

Pomoću javno dostupne aplikacije za Android uređaje moguće je jednim dodirom prekopirati podatke sa debitne ili kreditne kartice, koje podržavaju uslugu plaćanja na dodir, dokazano je tokom ovog testiranja. Dovoljno je da lopov ima instaliranu aplikaciju na svom tabletu ili mobilnom telefonu i da u prolazu dodirne karticu žrtve, kako bi ona bila klonirana. Kartica tj. sistem za plaćanje dodirom koji se nalazi u ovakvim karticama (čip) ne mora čak ni fizički da dođe u kontakt sa uređajem lopova, dovoljno je da se pomoću NFC tehnologije dva uređaja „pročitaju“ i to će obaviti krađu podataka s kartice uspešno.

Plaćenje bez kontakte i mobilnim dostupno je i odavno kod nas

Novinari The Sun redakcije uspešno su klonirali karticu na popularnoj autobuskoj liniji jednostavnim zamahom ruke pored žrtvine kartice“, objavio je britanski list.

Nakon što se izvrši kloniranje kartice ona se može izvršiti za onlajn transakcije, koje će pasti na teret žrtve tj. njenog računa. Kako klon aplikacija nije u stanju da kopira trocifreni CVV kod sa poleđine kartice moguće je kupovati usluge i stvari ili servise samo na sajtovima koji ne zahtevaju unošenje sigurnosnog koda, ali takvih sajtova je mnogo - Amazon recimo!

Kradljivci mogu da iskoriste podatke kartice i plaćaju usluge do nekoliko desetina funti, dolara ili nekoliko hiljada dinara, ako se radi o Srbiji, bez kucanja PIN-a. Takođe, prodaja broja kartice i PIN-ova je popularan vid zloupotrebe na mračnom internetu, koji i pored toga što ga brojni korisnici ne doživljavaju ozbiljno - postoji i vrlo je aktivan.

Klon aplikacija je dostupna u okviru zvanične Google Play prodavnice, može da je preuzme bilo ko sa Google nalogom i pročitaće svaku izloženu karticu ili karticu u mobilnom telefonu sa uključenom NFC/Bluetooth opcijom.

Da biste se zaštitili uradite sledeće:

- Nosite karticu isključivo u zaštitnoj maski ili novčaniku u unutrašnjem džepu ili torbi
- Ne nosite karticu u džepu, u ruci ili lako dostupnu
- Ako je kartica povezana na telefon isključite Bluetooth i NFC nakon korišćenja UVEK.

Još jednom - dovoljno je da lopov mahne uređajem neposredno u blizini kartice i kopira sve njene podatke na svoj uređaj za jednu sekundu!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA