"Pogrešili smo, naneli smo vam štetu" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pogrešili smo, naneli smo vam štetu"

Facebook akcije porasle su neznatno odmah nakon što je Mark Cukerberg poslao pismo izvinjenja kongresmenima SAD, pre svedočenja 10. i 11. aprila.

  Izvor: Youtube/screenshot/cnn

Osnivač i direktor kompanije Facebook, Mark Ckerberg, poručio je Kongresu SAD da ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spreči zloupotrebu i izvinio se.

"Sad je jasno da nismo učinili dovoljno da sprečimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu", naveo je Cukerberg u pismu Kongresu, koje je objavio Komitet Predstavnickog doma SAD za energiju i privredu. "Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Facebook, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovde dogodi", dodao je Mark Cukerberg.

Mark priznaje krivicu, ali ne misli da ode - "Najbolji sam!"

On je, takođe naglasio da će velike investicije Facebook mreže u bezbednost "značajno uticati na našu profitabilnost koja napreduje". Cukerberg se danas (10 .april) sastaje sa američkim poslanicima uoči dvodnevnog svedočenja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Kompromitovano svih dve milijarde Facebook naloga!

Akcije Facebook kompanije porasle su 1.7 odsto u trgovini tokom prethodnog dana.

Kompanija Facebook se našla pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno da su podaci za sada 87 miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme Cambridge Analytica, nakon što je uzbunjivač, Kristofer Vajl, koji je pomogao u osnivanju te kuće, rekao listu The Guardian da su podaci oko 50 miliona korisnika Facebook sistema uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine. Kasnije je sam Facebook rekao da je takvih korisnika najmanje 87 miliona, ali da nisu sigurni koliko tačno korisnika je na kraju iskorišćeno.

Kako je Rojters početkom aprila preneo, a Facebook kasnije i otvorio istragu o tome, Vajli je izjavio i da je Cambridge Analytica sarađivala i sa kanadskom Aggregate IQ. "U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je Aggregate IQ iz Velike Britanije povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Facebook-a, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga", navodi se u saopštenju mreže.

Proverite da li su vam zloupotrebili Fejs nalog

SCL je skraćenica za firmu "Laboratorije za strateške komunikacije", koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je Cambridge Analytica, objašnila je britanska agencija. Vajli tvrdi da je Aggregate IQ primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA