Isključen FM radio signal, ostao digitalni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isključen FM radio signal, ostao digitalni

Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB), i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

 Izvor: Promo/Samsung
Hibridni radio, FM radio, Radio, Hybrid radio Izvor: Promo/Samsung

U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najseverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su prešli na digitalni radio, saopštila je radijska grupa Digitalradio Norge (DRN). Prelaz na digitalni radio, započet 11. januara 2017. godine, omogućiće, prema rečima svojih pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cenu difuzije.

Budućnost je HIBRIDNI radio - evo šta je i šta nudi!

Ipak, ta tehnologija je kritikovana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cene za korisnike koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po ceni od 100 do 200 evra.

Trenutno, prema podacima DRN, manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima. Jedno istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u poslednjih godinu dana opao za 10 odsto, a državni radio NRK je izgubio 21 odsto slušalaca. "Ovo je velika promena i moramo dati vremena slušaocima da se priviknu na digitalni radio", rekao je direktor DRN Ole Jergen Torvmark.

Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći deo lokalnih radija i dalje emituje na FM-u. U narednim godinama se ta promena očekuje i u Švajcarskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi