VELIKI ISKORAK Srbije u digitalni svet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKI ISKORAK Srbije u digitalni svet

Otvoren prvi Državni data centar u kojem je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije. Puštena i nova funkcionalnost nacionalnog portala eUprava - ePlaćanje administrativnih taksi platnim karticama.

  Izvor: Promo.
 Veb plaćanje.
Veb plaćanje.
Izvor: Promo.

  U Državnom data centru, inače sastavnom delu Telekomovog data centra, do kraja godine će biti instalirana i kompletna oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i CERT - informacionu bezbednost državnih organa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objavila danas da je u rad puštena i dugoočekivana nova funkcionalnost nacionalnog Portala eUprava - ePlaćanje administrativnih taksi platnim karticama.

"Danas predstavljamo dva veoma važna projekta za sve građane i privredu u Srbiji, za koje sam se lično i iskreno zalagala u proteklih godinu dana. Ponosna sam što smo, gotovo bez inicijalnih troškova, uspeli da uspostavimo prvi Državni data centar", istakla je premijerka.

Dodala je da se će u Državni data centru od sada biti smešten tim Kancelarije za IT i eUpravu, kao i da će centralizacija državne infrastrukture pomoći u racionalizaciji budžeta - kako po pitanju korišćenja postojećeg državnog hardvera i softvera, tako i po pitanju budućih investicija.

"Uvođenje ePlaćanja, odnosno namirivanja administrativnih taksi platnim karticama, jedan od ključnih koraka u digitalnoj transformaciji. Preko portala eUprava sada se prvi put nudi zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja do sada nije bila potpuna jer su korisnici morali da idu na šaltere zbog uplate. Od sada, građani će svoja ePlaćanja moći da obavljaju u potpunosti onlajn - Visa, Master, Maestro i Dina karticama", dodala je Brnabić.

ŠTA JE TO e-Plaćanje?

Korisnici nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs) od danas, administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije ili neku drugu od ukupno 720 različitih elektronskih usluga, mogu da namire u potpunosti online.

To mogu učiniti upotrebom Master kard, Maestro, Viza ili Dina platnih kartica banaka koje posluju na tržištu Srbije.

Sistem plaćanja veoma je jednostavan i zahteva osnovnu informatičku pismenost. Podrazumeva unos imena i prezimena korisnika, broj i datum važenja, CVC koda sa platne kartice u specijalno obeležena polja portala, i naknadnu SMS potvrdu plaćanja.

Ovaj nov, moderan sistem, znači da korisnik više ne mora da gubi vreme na šalterima.

Upotreba platnih kartica na nacionalnom portalu eUprava u potpunosti je bezbedna, tvrde nadležni.

Zaštićena je najsigurnijim konekcijama, i poseduje najnovije i najkvalitetnije sertifikate. U ovom trenutku sa procesiranjem platnih kartica se koristi Internet pejment gejtvej Komercijalne banke, dok se u narednom periodu očekuje implementacija sistema svih preostalih banaka koje nude ovu uslugu na našem tržištu.

Od nove godine usluge na Portalu biće moguće platiti i integrisanim elektronskim bankarstvom (eBanking) ili elektronskim novcem (eWallet).

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će građani već od naredne godine usluge na Portalu mogi da plaćaju i integrisanim eBankingom i elektronskim novcem, odnosno uslugom eWallet.

Generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva sa Vladom Srbije i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu u procesu digitalne transformacije.

"Data centar Telekoma Srbija zadovoljava najzahtevnije međunarodne standarde pa je iz tog razloga prirodan i prvi izbor kako poslovne zajednice tako i državnih institucija na putu digitalizacije. Kada govorimo o tome šta je to što Telekom Srbija omogućava partnerima kroz usluge Data centra mi vidimo tri stvari: uštedu za partnera jer ne mora da ulazi u velike investicije za IT infrastrukturu, sigurnost i bezbednost podataka i opreme koja se nalazi u našem Data centru i stalni pristup svim podacima. Želim Kancelariji puno uspeha u radu, a mi ćemo biti tu da na svaki način podržimo njihove napore da u što kraćem roku pripreme uslove da društvo i privreda osete pogodnosti ove četvrte industrijske revolucije", rekao je Ćulibrk.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi