Startapi Srbije, Evropa vas čeka, spremajte se! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Startapi Srbije, Evropa vas čeka, spremajte se!

Među ovogodišnjim pobednicima PowerUp! startap takmičenja nema predstavnika iz Srbije, ali to ćemo ispraviti već sledeće godine - iskreno se nadamo!

  Izvor: Promo / PowerUP!

MONDO portal ove godine dobio je jedinstvenu priliku da poseti jedno od najvećih startap takmičenja, PowerUp! i prisustvuje njegovom velikom finalu, u kojem je mesto našlo 12 zemalja iz cele Evrope. Nažalost, finalista iz Srbije nije bilo, ali s obzirom na to koliko je ovo ozbiljno i dobro organizovano takmičenje velika šansa i za Srbiju - iskreno se nadamo da će sledeće godine biti drugačije! Pročitajte u nastavku zašto je to tako...

Ono što izdvaja PowerUp! od drugih startap takmičenja su radionice. Pre velikog finala, takmičari su dva dana radili na verifikaciji poslovnog modela i unapređivali svoje veštine prezentovanja. Treneri i mentori su im bili poslovni eksperti iz Centralne Evrope, poput Gleba Maltseva iz Estonije, Rafala Ščepanika iz Poljske i Kostasa Trulasa iz Grčke. „Radionice su služile za proveru i revidiranje biznisa, i predstavljale su izuzetno važno iskustvo. Ponosni smo zbog ove pobede i sada, više nego ikada, verujemo da smo uradili veliku stvar”, poručio je Zoltan Andraši iz kompanije „HeatVentors”.

Najbolji učesnici PowerUp! takmičenja mogu se nadati pozivu za učestvovanje u Highway akceleratoru sa pristupom sredstvima i do 150.000 evra za timbilding, razvoj tehnologija, stvaranje i verifikaciju poslovnog modela kao i komercijalizaciju na globalnim tržištima, kao i novčane nagrade.

Startapi finalisti tražili su od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra investicija, u zavisnosti od poslovne ideje i cilja startapa.

MONDO MobIT

„HeatVentors” iz Mađarske pobednici su ovogodišnjeg PowerUp! takmičenja, koje je namenjeno inovativnim startap kompanijama. Rita Farkaš i Zoltan Andraši predstavili su inovativno rešenje za skladištenje toplotne energije, koristeći materijale koji menjaju agregatno stanje, a može uštedeti 90 odsto prostora i 20 do 40 odsto energije, uz period povraćaja investicije od šest meseci do dve godine. Tehnologija ima raznovrsne primene za skladištenje toplotne energije: od zamrzavanja do hlađenja i grejanja, obnovljivih izvora, industrijskih tehnologija i solarnih termoelektrana. „HeatVentors” nagrađen je sa 20.000 evra i šansom da pristupi InnoEnergy Highway akceleratoru.

Pobednički tim je odgovorio na jedan od najvećih problema u energetskom sektoru: potrebu za efikasnim rešenjima za skladištenje energije. U ovoj oblasti, ta tema je ‘sveti gral’ i najveći izazov”, rekao je Lukas Svirc, predsednik žirija i direktor poslovnog razvoja kompanije Inno Energy za Centralnu Evropu.

Drugo mesto i nagrada od 10.000 evra pripali su „FLASC”-u, projektu sa Malte (ove godine to je bio i predstavnik Grčke), koji predstavlja uređaj za skladištenje energije, koji se postavlja na plutajuće konstrukcije. „VIA ALTA” iz Češke, tehnologija proizvodnje biogoriva od biorazgradivog otpada, osvojila je treće mesto i nagradu od 5.000 evra.

Na finalu održanom u Budimpešti, 12 najboljih startapova predstavilo je svoje ideje i projekte pred stručnim žirijem, investitorima i predstavnicima medija. U pitanju su pobednici prethodno održanih regionalnih takmičenja u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj (Malta). U konkurenciji je bilo 158 timova iz 24 zemlje Centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Ulog je bio veliki, s obzirom da je Highway akcelerator jedan od najboljih programa u oblasti čiste tehnologije u Evropi.

Vrlo aktivno pomažemo - odobravamo biznis model, i proveravamo da li je kompaniji potreban prodavac. Trudimo se da se ne mešamo previše, već da pokažemo rešenja i otvorimo vrata, i tako obezbedimo pristup našim poslovnim i akademskim partnerima širom Evrope. To je glavni cilj Power Up!-a”, rekao je Jakub Miler, izvršni direktor Inno Energy-a za Centralnu Evropu, koji je organizovao takmičenje.

Ugledajte se na njih!

Kao dobro osmišljen startap projekat „Sit & Heat“ je uspeo da postane uspešna kompanija, kojoj uskoro neće biti potrebna ulaganja investitora i trećih strana, jer će svojim radom održavati sebe na tržištu. Ovaj startap je primer svima koji kreću sličnim putem i trebalo bi da im služi kao model uzor, po kojem će i oni napraviti svoju buduću uspešnu priču (pročitajte naše utiske na linku).

Učešće u Highway akceleratoru garantovano je „Mebiusu” iz Slovenije, koji su prvi predstavili svoj startap i, bez obzira na to što nisu imali najbolje rešenje, svojom snažnom prezentacijom ostavili su utisak na žiri.  Ovaj tim je osvajač vajld karte, posebne nagrade koju dodeljuje MOL Group, kao globalni partner.

„Naša ambiciozna, transformaciona strategija do 2030. godine zasnovana je na premisi da unapređenje tehnologije, zajedno sa ekološkom svešću i novim navikama potrošača, suštinski menjaju čitavu industriju nafte i gasa. U MOL-u, vidimo prihvatanje otvorene i inovativne kulture kao pravi odgovor za ove izazove, i prisustvo u startap ekosistemu je važan korak za nas. Zadovoljstvo nam je što smo glavni sponzor „PowerUp” takmičenja, i što vidimo koliko se inspirativnih ideja ostvaruje u našem regionu”, poručio je Žolt Vinkler, direktor Open Inovation Hub u okviru MOL Grupe.

U stručnom žiriju su bili i: Đorđi Baca, direktor razvoja SVP, MOL  Group, Viktor Miškovski, direktor investicija kompanije Inven Capital, Matijas Toreljas, portfolio menadžer kompanije Inno Energy, Lukas Svirc, direktor poslovnog razvoja kompanije Inno Energy za Centralnu Evropu, koji je ujedno bio i predsednik žirija, i Agnješka Vasilevska-Semail, izvršna direktorka Rafako S.A., koja je o takmičenju rekla:

Smatram da je nivo takmičenja bio izuzetno visok. Ideje su bile raznovrsne, ali što je najvažnije, svaka ima potencijal da doprinese poboljšanju čistoće naše životne sredine, što je jedan od najvažnijih ciljeva takmičenja. U Rafaku trenutno tražimo rešenja za distribuiranu energiju i kružnu ekonomiju. Detaljnije ćemo upoznati kompanije koje su učestvovale, i sigurna sam da ćemo sa nekima od njih uspostaviti bližu saradnju”.

Nova šansa za Srbiju već tokom 2018. godine!

PowerUp! je izuzetno zanimljivo i dinamično takmičenje, koje startap kompanijama na njihovom početku pruža šansu da se za njih sazna lakše, da brže i bolje obezbede važne kontakte, da osiguraju značajna sredstva, uđu u „fokus“ medija, ali ono najvažnije je svakako da - omoguće sebi ulazak u društvo odabranih startapa, u kojem će dobiti šansu da svoje ideje ožive kroz biznis modele, kojima će podršku dati mentori, inostrane investicione kompanije i sponzori.

Da li će podržana ideja uspeti - zavisi isključivo od startapa, odnosno kvaliteta biznis plana, koji bi trebalo da je jedan od najvažnijih stavki startapa, kao i jasnoća poruke.

Od ideje do biznisa: Sedišta za navijače: Udobnija, toplija, lepša

Srbija ove godine nije bila u finalu, nismo bili dovoljno dobri i prodorni, rekli bismo. Da je prezentacija izuzetno važna dokazali su upravo pobednici PowerUp! takmičenja, koji su imali devojku zaduženu samo za prezentaciju njihove ideje - Ritu Farkaš. Ona nije odgovarala na pitanja novinara i žirija, ona je „samo“ impresivno prezentovala sve ono što su tvorci ideje njenog startapa imali da kažu, a nisu to umeli da iznesu na pravi način. Nažalost, ona je bila i jedina ženska osoba na takmičenju, što možda nije bilo loše za „HeatVentors”-e, ali bismo sledeće godine svakako voleli da vidimo više dama na sceni u tokom takmičenja.

Do sledeće godine svi startapi iz Srbije imaju vremena da osmisle ili poboljšaju ideje, o čemu bi trebalo da se informišu na ažurnom PowerUP! sajtu, a nekoliko saveta u mogućnosti smo odmah i da prenesemo, nakon onog što smi čuli u finalu, u Budimpešti:

- Vaša ideja mora biti jedinstvena
- Biznis plan tj. dobar biznis plan je okosnica vaše kompanije
- Naučite da uočite šta ne radite dobro, angažujte stručnjake ili naučite to da radite dobro
- Morate imati jasan cilj, jasan proizvod, jasnu poruku kome se obraćate
- Morate da znate šta je vaša prednost u odnosu na konkurente
- MORATE DA ZNATE ŠTA PRODAJETE!

MONDO MobIT pisaće više o startap sceni u narednim mesecima i tokom 2018. značajnije nego do sada, pa će i čitaoci MONDO iz Srbije, BiH i Crne Gore imati priliku da se bolje informišu o PowerUp!, ali i nekim drugim takmičenjima startap zajednice Srbije, regiona i Evrope.

„Skype je danas sve što nije trebalo da bude“

Publika je imala priliku da čuje i Jonasa Kjelberga, suosnivača kompanije Skype i investitora, od kojeg je MONDO MobIT uspeo čak i intervju da „izvuče“ (hvala svima iz organizacije koji su istrpeli naše insistiranje :) sigurni smo da se isplatilo), a koji ćemo predstaviti u decembru.

Jonas tvrdi da je Skype danas sve ono što NIJE trebalo da bude, ali to nije najzanimljivije što nam je ovaj energični investitor rekao. Šta je to još čuveni suosnivač Skype-a rekao ekskluzivno za MONDO saznaćete, ako nas redovno budete pratili!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi