Za domaće startape do 20.000 evra podrške | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za domaće startape do 20.000 evra podrške

Kroz program „mts startap ubrzanje“ do tri startap tima obezbediće novčanu i drugu podršku najvećih domaćih kompanija i preduzetnika, kako bi otpočele uspešno poslovanje na domaćem ili globalnom tržištu.

 Izvor: MONDO portal / Goran Sivački

U okviru ovogodišnje Startap Akademije novim tehnološkim preduzetnicima i startapima obezbeđena je podrška za razvoj njihove inovativne ideje u okviru programa „mts startap ubrzanje“, kojim je predviđen podsticaj u iznosu od ukupno 20.000 evra. Telekom Srbija i udruženje SEE ICT i ove godine udružuju snage kako bi startapovima pružili podršku u ranoj, najosetljivijoj fazi razvoja njihove poslovne ideje.

Program „mts startap ubrzanje“ namenjen je polaznicima Startap akademije - tromesečnog edukativnog programa, koji će ove godine pohađati devet timova, koji su obezbedili učešće.

Oni će u narednom periodu razvijati poslovne ideje, od specijalizovane društvene mreže za mlade mame i korišćenja veštačke inteligencije za kupoprodaju polovnih automobila, do rešenja kojim se automatizuje razvoj softvera.

Više od 100 preduzetnika Startap akademije obezbedilo je DVA miliona evra investicija, a kompanije koje su osnovali zaradile su 10 miliona evra.

Startit Centar

Odabrani startap timovi, devet njih, baviće se digitalizacijom i demokratizacijom sakupljanja albuma sa sličicama, internacionalizacijom uspešnog koncepta društvene mreže za mame, optimizacijom procesa kupoprodaje polovnih automobila korišćenjem veštačke inteligencije, monetizacijom i internacionalizacijom uspešnog proizvoda za crowdsourcing informacija o saobraćajnim patrolama, optimizacijom procesa pakovanja robe koja se transportuje kamionima, alatom koji automatizuje razvoj softvera korišćenjem Model Driven Development-a, platformom za crowdsourcing informacija o lokalima i nezavisnim profesionalcima, operativnim sistemom za smartfone za decu i statističkim modelom koji veštačkom inteligencijom optimizuje trošak za stomatološko zdravstveno osiguranje radnika.

Uvodno predavanje Startap Akademije, koje je bilo otvoreno i za medije, održao je Milan Simić, izvršni direktor za IT podršku i ICT servise Telekoma Srbija, koji je objasnio čime će se polaznici baviti u narednim mesecima, kako će im Telekom Srbija pomoći i šta se od kandidata očekuje zauzvrat.

Naši servisi su rasli od nule do nekoliko stotina hiljada korisnika. Ali mi smo naučili kako da radimo sa ljudima, kako da na pravi način organizujemo menadžment, ali i kako da se izborimo s tim da smo stvorili i imamo uspešan servis. To je jednako važno, znati kako se nositi s uspehom ili uspešnim servisom, čak važnije nego znati kako se nositi sa neuspešnim. Iskustvo nas je naučilo da uglavnom više kompanija ili startapa propadne ili nazaduje između prvog i 10. korisnika ili 10. ili 100. korisnika - kad se prvi put susretnete s tim šta znači tržište i šta znači održavanje korisničkog iskustva. Upravo to su stvari u kojima Telekom Srbija može najviše da pomogne svima u okviru Startap Akademije“, podvukao je Simić.

Problemi s kojima se Telekom Srbija susretao na svom razvojnom putu, ako posmatramo isključivo period od poslednjih 15 godina, su vrlo slični, gotovo isti oni, koje danas imaju startap kompanije tj. timovi na svom početku, pa je želja da se pomogne u prevazilaženju takvih ili sličnih problema jedan od motiva Telekoma Srbija da podrži Startap Akademiju.

mts startap ubrzanje | Mondo TV
Izvor: MONDO portal.

Telekom Srbija ni na koji način ne uslovljava odabrane kandidate, niti traži udeo u vlasničkoj strukturi, ali startapi moraju imati dobru ideju, pokazati veliku zainteresovanost za njeno ostvarenje i jedini uslov je da firma bude registrovana u Srbiji i da ne menja sedište makar godinu dana.

Milan Srimić, Telekom Srbija

I velike kompanije imaju slične probleme poput vaših, možda ne odmah na početku, ali Uber i Facebook su dokaz da problemi dođu kad-tad. Recimo, Facebook prvi put ima problem sa korisničkim iskustvom, a Telekom taj problem rešava već skoro 10 godina. U Facebook-u su ponudili korisnicima servise i opcije, koje oni ne žele, što se dešavalo i Telekomu Srbija nekoliko puta. S druge strane, Uber ima velike probleme s organizacijom i to se ne može brzo niti lako rešiti. Važno je prepoznati problem, rešavati ga pametno, ali ostati koncentrisan na servise i na osnovnu vrednost, koja se pruža korisnicima, a da se istovremeno uči na greškama“, napomenuo je Milan Simić.

Telekom Srbija, kao najveća digitalna kompanija ulaže dodatan napor, trud, pa i novac da zajednički sa pojedincima ili kompanijama iz biznis okruženja, poput startapa, stvori klimu koja će pogodovati razvoju uspešnijeg biznisa i lakšeg i modernijeg poslovanja. Stariti centar je upravo takvo mesto, na kojem ćemo zajedno stvoriti bolji ekosistem u okviru kojeg ćemo raditi i stvarati nove prilike i poslovne vrednosti.

Zajednički cilj Telekom Srbija i svih prisutnih startap timova jeste da za godinu, 10 ili 15 svi i dalje budemo prisutni na tržištu i da pričamo o tome koliko koja kompanija ima korisnika - a nije nemoguće da se to i ostvari“, zaključio je Milan Simić.

Branko Milutinović, direktor i jedan od osnivača Nordeus kompanije.
Branko Milutinović, direktor i jedan od osnivača Nordeus kompanije.
Izvor: MONDO portal / Goran Sivački

Podrška Nordeusa

U okviru uvodnog predavanja na Startap Akademiji šest, timovima se obratio i direktor i jedan od osnivača Nordeus kompanije Branko Milutinović, koji je rekao da svima koji pokreću bznis savetuje tri, odnosno četiri stvari. To su da 0. Odaberu globalno tržište, ukoliko je to moguće, 1. NE PRAVITE KOMPROMISE, pratite svoj put pravo kako ste zamislili i odaberite prave ljude ; 2. Ne smete da odustanete, nikada, čak i kada ne ide i ne ide i ne ide uopšte; 3. Verujte u sebe uvek, čak i kad drugi, posebno okolina ne veruje u vas!

Telekom Srbija će obezbediti nagradu u iznosu do 20.000 evra za do tri startap tima, čije će ideje podržati, a o tome će odlučivati petočlani stručni žiri, koji će činiti predstavnik Telekoma Srbija, predstavnik udruženja SEE ICT i trojica uspešnih preduzetnika.

Telekom Srbija će polaznicima pružiti podršku kroz sopstvena iskustva, studije slučaja, opise realnih situacija, koje su se dešavale tokom transformacije Telekoma iz analogne u digitalnu kompaniju. Takođe, predstavnici kompanije će pokušati da upute učesnike Akademije kako da posmatraju situaciju na tržištu, kako da je tumače i kako da nauče da tumače signale koje im tržište ili ekosistem oko njih šalju.

Novac koji će biti dodeljen najboljim polaznicima će poslužiti odabranim timovima da svoje ideje sprovedu u delo ili započnu njihovo uspešno sprovođenje. Tokom tromesečne Startap Akademije svi timovi će imati priliku da se sretnu sa raznim potencijalnim ulagačima u njihov biznis, koje će morati da zainteresuju ili ubede da je njihova ideja ili poslovni model onaj pravi, u koji bi trebalo da ulože novac.

Pored novčanog iznosa, timovima koji pokažu najviše spremnosti da razviju svoju poslovnu ideju obezbeđena je i dalja mentorska podrška, kao i servisi koji su im neophodni za razvoj digitalnih proizvoda - mts optički pristup Internetu i cloud server. Telekom Srbija će dodatno pružiti podršku timovima da svoj proizvod ponude i na drugim tržištima na kojima posluje, u BiH i Crnoj Gori.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi