Prešli na Linux, pokajali se gorko: Vraćaj Windows | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prešli na Linux, pokajali se gorko: Vraćaj Windows

Gradske vlasti Minhena, zbog zaposlenih i programa, vraćaju se na Windows.

  Izvor: Promo/Microsoft

Minhenska gradska vlast odlučile je nedavno da pređe na Linux softver, kako bi se ostvarila ušteda od makar četiri miliona evra. Danas, nakon što je sistem implementiran i živeo dovoljno da se sumiraju rezultati, ni oni koji su predložili promenu, a ni zaposleni u gradskim strukturama nisu zadovoljni onim što Linux pruža.

Microsoft voli, ma OBOŽAVA Linux!

Ne samo da je sve teže koristiti, nego na Windows okruženju, nego ni makar polovina od 800 programa potrebnih za normalno funkcionisanje gradske vlasti ne radi na Linux platformi ni nakon nekoliko godina. Dobar deo programa nikad neće biti moguće koristiti na Linux-u, a dugo se čekalo i na konverziju onih koji su bili krucijalni za upotrebu.

Tranzicija će se odvijati postepeno, odnosno povratak Windows operativnom sistemu, ali zbog sigurnosti servisa i nižih troškova, moguće je da će doći do „simbioze“ Windows i Linux servisa. Tu se misli na Windows kao bazu, na kojoj će se koristiti softver otvorenog licenciranja, poput LibreOffice paketa, umesto Office-a, koji je izuzetno skup.

Linux udvostručio tržišni udeo, stiže macOS

Minhenska gradska uprava odlučila se na vraćanje na Windows „stranu“ do 2020. godine, nakon opsežnih istraživanja, čiji rezultati su pokazali da ni zaposleni ni građani nisu zadovoljni kvalitetom, a ni brzinom usluga koje im grad pruže, posebno u pogledu administrativnih operacija.

Linux predstavnici nisu reagovali na upite novinara o ovoj situaciji, kao ni minhenske lasti, ali je predstavnik LibreOffice paketa, čiji je centar u Italiji, rekao da tehnologija nema šta da traži tamo gde odluke donosi politika.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA