I, rešen je konačno najveći Android problem! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I, rešen je konačno najveći Android problem!

Google predstavlja Android One, a mi vam donosimo detalje o novom operativnom sistemu za sve tipove Android smartfona.

  Izvor: TechnoBuffalo
 AndroidOne logo.
AndroidOne logo.
Izvor: ScreenShot/YouTube.

Odmah na početku da razjasnimo - Android GO je nova „entry“ ili „budžetska“ Android kategorija namenjena najjeftinijim Android uređajima, koji su projektovani da budu brzi i na slabom hardveru. Da, ne bi trebalo očekivati čuda od Android GO platforme, ali svakako postoji grupa ljudi tj. korisnika kojima će on biti i više nego dovoljan.

Bilo nam je važno da počnemo s ovim razjašnjenjem, jer je nekad Android One bio najavljen tokom 2015. godine kao najniža Android instanca, a taj sistem je sad rešenje najvećeg Android problema - segmentacije i sporog stizanja nadogradnji.

Google i HTC stvaraju novu generaciju telefona

Google je, zajedno sa svojim partnerima, prvenstveno kompanijom HTC, odlučio da Android One bude sveobuhvatna platforma nove generacije Android uređaja, koja će biti brzo ažurirana na nove verzije operativnog sistema i još brža u pogledu mesečnih zakrpa i bezbednosnih nadogradnji.

Kako će tačno Android One funkcionisati

Naime, Google je odlučio da proizvođačima telefona ponudi sistem koji će biti „stock“ Android, sa tek jednom ili dve proizvođačke opcije, u zavisnosti od njihovog kvaliteta i upotrebljivosti u odnosu na Google rešenja. Na primer, uz Android One će stizati samo Google aplikacije (zbogom bloatware), ne i proizvođački duplikati, samo Google Launcher, Android bez proizvođačkog korisničkog okruženja, Google Settings meni, itd.

 Google Android One
Google Android One
Izvor: TechnoBuffalo

Ono što će proizvođačima biti ostavljeno da dodaju u Android One sistem su samo integralne opcije, kakve su, recimo ovako samo ilustracije radi, HTC Edge Sense (HTC bi se morao odreći svog Sense UI-ja u potpunosti), Samsung S Pen (Samsung bi se morao odreći TouchWiz UI-ja u potpunosti), interfejs kamere (ukoliko je bolji od Google-ovog, Moto Mods u slučaju Motorola uređaja i tako dalje (Motorola već koristi "stock" Android).

Na ovaj način očuvaće se čist Android spreman za momentalno nadograđivanje novom verzijom operativnog sistema u trenutku kad se ona pojavi na tržištu, bez čekanja odobrenja operatora, bez testiranja proizvođača i trećih strana.

Android One je nova Nexus kategorija s tom razlikom što će u njoj moći da se nađu apsolutno svi proizvođači Android telefona i tableta.

MONDO MObIT

Google preuzima kontrolu nad operativnim sistemom u potpunosti i izbacuje potrebu za uplitanjem proizvođača, što će ubrzati proces nadogradnje, smanjiti segmentaciju i omogućiti možda čak i povoljnije uređaje, jer proizvođači telefona neće imati potrebu za dodatnom „kastomizacijom“ operativnog sistema.

Prvi telefoni sa Android One operativnim sistemom samo što nisu stigli i u Srbiju, a tada će svakako biti mnogo više reči o Android One svetu i prednostima, koje nam donosi. Prema onome što je MONDO MobIT imao priliku da čuje do pouzdanih izvora, Android One će preporoditi posebno srednju seriju Android uređaja, a neće proći puno vremena dok se Android One ne odomaći u potpunosti i u premijum i flagship klasi telefona.

Android One najvažnije karakteristike:

- Najčistiji Android operativni sistem
- Nadogradnja na novi OS tokom dve godine
- Sigurnosne zakrpe i popravke propusta do tri godine
- Omogućen Google Assistant odmah
- Isključene aplikacije proizvođača hardvera.

Android One je budućnost Android smartfona - tako makar zvuči!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA