Aplikacija koja menja košarku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacija koja menja košarku

Nove tehnologije spašavaju sport, ali i sportiste

  Izvor: promo/SAP/Nemanja Špoljarić

Vrhunski evropski košarkaški klubovi poslednjih sezona imaju i više od 60 utakmica godišnje. Fokus je sada u potpunosti na mečevima, dok treninzi neminovno padaju u drugi plan.

"Puno stvari se promenilo od kada sam ja 2006. prestao sa igranjem. Broj utakmica je uticao da se sad više pažnje posvećuje regeneraciji i pripremi igrača za napore. Takođe, razvoj i mladih i iskusnih igrača postao je sve teži za praćenje." – izjavio je ekskluzivno u razgovoru za MONDO, Marko Pešić, generalni direktor košarkaškog kluba "Bajern Minhen".

Navijači u digitalnom dobu

"Mi smo digitalizovali i ulaznice, koje se sad isključivo nalaze u telefonima naših navijača. Na taj način mi znamo kada su oni u hali na utakmici i tada možemo da im plasiramo neke dodatne informacije, koje će uticati da, dok su na utakmici, potroše neki dodatni evro."

Sin Svetislava Pešića je istakao da svaka utakmica i dalje treba da ima značaj, kako za tim, tako i za navijače od kojih klub živi. "Osim prihoda od ulaznica i naši sponzori vole da vide ispunjenu halu", istakao je Pešić i dodao – "To su naši jedini izvori prihoda, jer iako se zovemo "FC Bayern Munich Basketball", mi funkcionišemo kao potpuno zasebna kompanija, pa se tako i finansiramo."

Kako bi "pobedio" sve ove nove izazove, klub je počeo da koristi softverski alat kompanije SAP.

"Prvi korisnik 'SAP Sports One' softvera bila je reprezentacija Nemačke i to na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2014. godine. Oliver Birhof, menadžer reprezentacije, koji je čest gost na našim utakmicama, mi je pokazao njegove funkcionalnosti. Već na prvi pogled bilo mi je jasno da je to nešto što će nama poboljšati funkcionisanje kluba tako što će povezati preko 300 ljudi, koliko imamo igrača, doktora, organizatora putovanja i mnogih drugih", rekao je Pešić. – "Zahvaljujući ovoj aplikaciji, sve informacije su centralizovane na jednom mestu. I svi u svako doba imaju mogućnost da dođu do njih. Tako na primer, trener ekipe ispod 16 godina može uvek videti šta se dešava u mlađim selekcijama. Mislim da za funkcionisanje jednog ovakvog kluba pomenuti softver nema alternativu."

 Prvi korisnik 'SAP Sports One' softvera bila je reprezentacija Nemačke
Prvi korisnik 'SAP Sports One' softvera bila je reprezentacija Nemačke
Izvor: Promo/SAP

Nakon prvih godinu dana korišćenja "SAP Sports One" je uticala da se disciplina svih u klubu podigne na jedan viši nivo, a donela je i potpunu transparentnost informacija. Sada svi njegovi korisnici moraju svakodnevno "puniti" softver informacijama kako bi svi u klubu imali koristi. Kada, recimo, šef medijskog tima unese informaciju da neki igrač ima zakazan intervju, trener, ali i ostali, znaju da na njega tada ne može da računaju.

Kako izgleda imati tri srpska igrača i trenera u jednoj ekipi?

"Koliko ja mogu da primetim na naše igrače i trenere, ne samo iz Srbije, već iz celog ovog regiona, gleda se kao na Brazilce i Argentince u fudbalu. Ali ne direktno zbog porekla Lučića, Jovića ili Mačvana već zbog toga što su oni košarkaši vrhunskog evropskog kvaliteta."

Pešić nam je naveo i primer kada je naš reprezentativac Milan Mačvan nakon utakmice poželeo da analizira jednu svoju akciju. Ranije je to značilo gledanje cele utakmice, a sada skaut tima, uz pomoć ovog softvera, ima na raspolaganju sve Milanove (ili bilo kog drugog igrača) akcije čim se utakmica završi. Naime, za vreme snimanja utakmice softver markira igrače pa računar lako može da selektuje njihove pojedinačne akcije i dostavi traženu informaciju istog trenutka.

"Upravo su disciplina i transparentnost učinili da klub bolje funkcioniše, a i podigli su zajedništvo u kolektivu na viši nivo. Sve zajedno to utiče na naš glavni cilj, a to je da budemo najbolji." – rekao je Pešić.

Aplikacija prati sve timove počevši od klinaca od deset godina, koji se, kada dođu u klub, sistematski analiziraju. Svaka dva meseca im se meri raspon ruku, težina, veličina stopala i drugi parametri i na taj način se prati njihov razvoj i zna koliki napor mogu da izdrže na treningu.

Kako bi bili u korak sa svetom, moderne tehnologije moraju da prihvate svi, uključujući i trenere.

"Koliko ja mogu da primetim, na primeru svog oca, stariji treneri apsolutno idu u korak sa tehnologijom. Potpuno sam iznenađen koliko on upotrebljava svoj mobilni telefon. Mislim više nego ja. Recimo, od naših medija, ja imam instaliranu samo Mondo aplikaciju, dok on ima i mnoge druge. On sve to prati, gleda utakmice preko telefona. Samim tim može da prati informacije, koje dolaze i od aplikacija, poput ove kompanije SAP." – ističe Marko Pešić i dodaje da su ovakvi tehnološki pomagači danas neminovnost u profesionalnom sportu jer intenzitet i količina podataka čine nemogućim da se svi to isprati "na papiru".

"Ne možeš dati igraču gomilu različitih informacija i reći mu 'ti se sam snađi'. Upravo 'SAP Sports One' daje konkretnu informaciju tačno kada ti ona treba." – zaključio je Pešić u razgovoru za naš portal.

 SAP forum 2017 Izvor: promo/SAPNemanja Špoljarić

SAP Forum 2017

Pored ove poslovne inovacije gosti SAP Foruma Beograd 2017 imali su prilike da se upoznaju sa najnovijim trendovima digitalnog poslovanja, kao i sa inovativnom primenom tehnologije na domaćem tržištu. Svoje mesto u programu imale su i uspešne priče iz prakse SAP korisnika kojima su pokazali da domaće tržište već koristi SAP inovativne tehnologije za optimizaciju svog poslovanja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi