Zašto je važno da ekran ima HDR (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno da ekran ima HDR (FOTO)

Pitali ste nas i evo odgovora - da li ste u stanju da primetite razliku?

  Izvor: Promo/YouTube

HDR je opcija koja se u poslednje vreme najčešće spominje na premijerama novih telefona. Najglasniji su bili Sony, sa svojim Xperia XZ Premium telefonom, kao i LG, sa svojim G6 smartfonom. HDR je opcija koju moraju da podrže kreatori i isporučioci sadržaja (videa), ali i proizvođač ekrana, u ovom slučaju i proizvođači telefona.

HDR (High Dynamic Range), u najkraćem, jeste skup tehnologija za prikazivanje i obradu digitalne slike, koji omogućava prikaz većeg opsega osvetljenja, nego što je to moguće na ekranima bez HDR opcije. Svrha HDR tehnologije je verniji prikaz širokog opsega osvetljenja, koji se nalazi u pojedinim scenama, na primer na slabo osvetljenim slikama ili pri zalasku Sunca. Za HDR je važan raspon kontrasta tj. koliko tamne i svetle slike je TV, odnosno ekran u stanju da prikaže i preciznost boja, odnosno koliko je ekran u stanju da prikazane boje približi bojama u realnom svetu.

Ako stavite jedan HDR TV ekran, koji ima veći raspon kontrasta i preciznije boje, pored drugog, koji nema aktivan HDR, jasno će se primetiti razlika. Ipak, šta je sa ekranima mobilnih telefona? To smo pokušali da otkrijemo na Sharp štandu na IFA sajmu u Berlinu, na kojem smo imali priliku da vidimo uporedni test jednog i drugog ekrana na mobilnom telefonu.

Da li primećujete razliku? Vidljiva je, zar ne?

HDR, HDR10 i dbudući rugi HDR standardi su način da proizvođači telefona i mobilnim korisnicima priušte kvalitetniji, življi i prirodniji prikaz video sadržaja u pokretu, jer je „konzumacija“ videa već neko vreme gotovo primarna namena telefona i tableta, posebno kod mladih ljudi.

Više o HDR opciji pričaćemo tokom testa LG V30Sony Xperia XZ1 i Samsung Galaxy Note 8 telefona, koji su upravo najavljeni za Netflix HDR podršku.

Da li vaš telefon podržava HDR opciju?

Sve vesti sa IFA sajma iz Berlina pogledajte na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA