Apple uveo srpski pozivni broj! Stiže i AppStore? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple uveo srpski pozivni broj! Stiže i AppStore?

Aleluja! Konačno! Apple se setio da postojimo!

  Izvor: MONDO ilustracija/Thinkstock.

Srbija je među pet (hej, pet!) zemalja koje Apple ne prepoznaje, ali izgleda da je napravljen prvi korak ka njenom prepoznavanju, objavio je Startit, koji se pozvao na tvit Slobodana Markovića.

Apple, deveta najveća kompanija na svetu, poznata je u lokalnoj zajednici po tome što skoro i da ne prepoznaje Srbiju. Ne samo da nemamo svoj AppStore za aplikacije, već je do skora bilo nemoguće uneti Srbiju kao zemlju življenja, pozivne brojeve za svoje telefone i druge srpske detalje.

Međutim, izgleda da nam se posrećilo! Apple je nedavno uveo autentifikaciju u dva koraka, koristeći se brojem telefona, ali je ta opcija za domaće korisnike bila nemoguća. Ipak, sad jeste!

Kako da SAD otvorite nalog iz Srbije?

Za sada ostaje na tome, jer srpskog AppStore-a još uvek nema, ali ovo svakako može biti pozitivan signal ka dobijanju srpske zastave na sajtu Apple.com.

Kao što i uvodni pasus govori, u Apple univerzumu Srbije nema, iako se iPhone ovde zvanično prodaje već viš od dve godine. S obzirom na to da se radi o jednoj od najvećih kompanija na svetu, ovo nije nevažna stvar.

 apple.com
apple.com

Problemi s kojima se susreću korisnici i programeri iz Srbije, jer ne postoji Apple nalog za našu zemlju su sledeći:

Registracija domaćih programera: Da bi domaći programeri i IT kompanije koji svoje aplikacije prodaju Apple korisnicima širom sveta imali sve usluge, moraju se registrovati u nekoj drugoj zemlji. Trenutno mogu bez problema da monetizuju te aplikacije, ali je gotovo pravi podvig kad domaći programeri i kompanije plaćaju nešto Apple kompaniji, poput karata za konferencije i sl. U tim situacijama, oni moraju da zovu kontakt centar, koji im tom prilikom promeni lokaciju na neku komšijsku zemlju i tek nakon toga mogu da obave plaćanje.

Izostanak Srbije za autentifikaciju: Ne možete registrovati svoj broj telefona, adresu, karticu i slično.

Manjak inicijative za domaće programere: Ovo jeste problem na strani tražnje i monetizacije lokalno orijentisanih aplikacija. Ovo otežava korišćenje od strane korisnika (jer nije baš intuitivno da prilikom unosa svojih detalja za plaćanje treba da unesu drugu zemlju, pogotovo sa stanjem trenutnog nepoverenja populacije u internet plaćanje i onlajn transakcije) i smanjuje inicijativu za kreiranje lokalizovanih aplikacija. Međutim, i on se može lako uvezati i sa razrađivanjem domaćeg tržišta onlajn kupovine, čemu je Apple doprineo u mnogim drugim zemljama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi