Uskoro 100 puta brži internet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro 100 puta brži internet

Neće proći puno vremena, a internet koji koristimo postaće drastično brži.

  Izvor: Li-Fi.
 Sijalica pruža internet vezu.
Sijalica pruža internet vezu.
Izvor: Li-Fi.

Ultrabrz Wi-Fi, koji je do 100 puta brži od današnjih mobilnih mreža se nazire. Naučnici su ovo dokazali i u praksi, uspešno poslavši veliku količinu kompleksnih podataka. Radi se o slanju video materijala, za čiji transport su korišćeni teraherci, umesto tradicionalno korišćenih mikrotalasa. Govorimo o brzini od 50 gigabita po sekundi, nasuprot 500 megabita po sekundi, što je najviši ostvariva brzina današnjih mobilnih mreža.

ČITAJ šta PIŠE!

Današnje mobilne mreže su dobre, ali postaju preopterećene i naučnici širom sveta trude se da pronađu rešenje, a teraherci bi mogli biti upravo to - umesto mikrotalasa, koji se danas koriste za prenos glasovne i Data komunikacije.

Izmereno: Brzina interneta u Srbiji i svetu

Teraherc ima više frekvencije od mikrotalasa i samim tim u stanju je da prenese veću količinu podataka. Naučnici su uspeli da ostvare dva istovremena TV striminga bez greške, prilikom brzine od 10 gigabita po sekundi, dok su se pojavile sitne greške u prenosu kad je brzina povećana do maksimalnih 50 gigabita. Istraživanje koje je objavio „Nature Communications“ tvrdi da se ove greške lako mogu ispraviti i da su one poznate i u današnjim uslovima prenosa podataka na Wi-Fi i mobilnim mrežama, koje su daleko manje propusne moći, zaključuje britanski Telegraph.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi