Kuda ide svet...Čuda tehnike koja plaše (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuda ide svet...Čuda tehnike koja plaše (FOTO)

Robot koji umesto majke hrani bebu, plišana igračka koja pruža ljubav starim ljudima, 3D odštampane cipele, dodir preko interneta - bili smo na izložbi koja na priču o savremenim tehnološkim dostignućima postavlja veliki znak pitanja.

 Izvor: MONDO, Danijela Pašić


Da je budućnost odavno počela saznali smo u Muzeju primenjene umetnosti u Beču u kom su prikazana i pomalo jeziva umetnička dela.

"Hello, Robot", naziv je postavke o odnosu čoveka i mašine, koja postavlja etička i politička pitanja vezana za ogromna tehnološka dostignuća čovečanstva.

Pa da počnemo, ovo je robot koji hrani bebu:

robot,beba, hranjenje Izvor: MONDO/Danijela PašićU pitanju je projekat namenjen svetu u kom će roboti biti svuda prisutni. Stvoren je da pomogne budućim roditeljima. Mame, pomislite samo - nema noćnog buđenja. Jedina opasnost je da vaša beba ovog robota zove "mama", a ne vas.

Paro -  robot koji leči...

robot, lečenje, demencija Izvor: MONDO, Danijela PašićNismo mogli da se odvojimo od slatkog plišanog stvorenja koje bukvalno izgleda kao pravo. Proizvođači kažu da obezbeđuje utehu i ljubav starijim osobama, koje pate od demencije. Ima ugrađene taktilne, optičke senzore i mikrofone. Paro prede i zadovoljno uzdiše dok ga mazite, prati vaše pokrete očima i glavom. Pamti imena, uključujući i svoje. Već se koristi u 30 zemalja i dokazane su njegove terapeutske moći.

Hilozoik rast

robot Izvor: MONDO/Danijela PašićUmetnik Filip Bezli stvara strukture koje bi se pre mogle nazvati živim sistemima, nego objektima. Njegove "metaboličke skulpture" mogu da rastu i razvijaju se. Instalacije koje pravi koriste senzore, pomeraju se i prilagođavaju pokretima u okruženju.

Gedžet Frebl

frebl Izvor: MONDO/Danijela PašićČudo tehnike koje omogućava korisnicima kompjutera da osete dodir na daljinu - putem interneta tokom onlajn razgovora. Kada ga jedan korisnik stisne, drugi može taj stisak da oseti. Očekuje se njegova primena u zabavne svrhe, pri igranju igrica, i u bioskopima.

3D odštampane cipele

3D cipele Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Napravio ih je umetnik Francis Bitonti koristeći algoritam koji podražava ćelijske oblike u prirodi. Koristio je matematički model nazvan "Igra života" koji generiše ćelijske strukture i zahvaljujući kom su "rođene" ove cipele raznih boja.Evo i ostalih čuda koje smo videli:I da pojasnimo - u četiri poglavlja "Nauka i fikcija", "Programirani za rad", "Prijatelj i pomoćnik" i "Postati jedno", ova izložba priča priču o zajedničkom životu čoveka i mašine, ali i postavlja pitanje gde je granica između mogućnosti koje pružaju nove tehnologije i rizika koje sobom nose.

roboti
Izvor: Youtube


Dok se u debati oko robota i veštačke inteligencije čuju oprečna mišljenja - od entuzijazma do kritike, od nade u bolje sutra do bojazni da će ljudi u hajtek svetu biti marginalizovani, prikazana dizajnerska rešenja i izvedeni eksperimenti pokazuju da je istina pomalo u oba esktrema.

Da li vas sve ovo pomalo plaši?

Pročitajte još:

Roboti: Od da Vinčija i Tesle do kućnih pomoćnika

Proverite da li će vam roboti uzeti posao!

Voleli ili ne - roboti preuzimaju sve poslove!

U budućnosti će vas roboti usluživati

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi