Ovi telefoni prvi su imali što nijedan pre njih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovi telefoni prvi su imali što nijedan pre njih

Svi ovi telefoni bili su inovatori i svima im je sudbina bila ista - nestali su sa tržišta…

  Izvor: Promo/Nokia

Neki telefoni tj. njihovi proizvođači jednostavno prave prvi korak unapred, inovirajući ne samo za sebe, nego i za druge, koji obično kad-tad prihvate prave inovacije. Takve su bile ove koje su doneli ovi telefoni koje ćete upravo upoznati.

Danas su njihove opcije opšteprihvaćene, dok su u trenutku kad su ih ovi uređaji imali bile gotovo nepoznate mnogima od nas. Većina inovacija bila je dokaz o dobroj percepciji mobilne telefonije ovih proizvođača, što ne znači da su one došle u pravo vreme. O tome čitajte kasnije, prvo upoznajte telefone koji su prvi imali što nijedan telefon pre njih nije

Prvi telefon sa čitačem otiska prsta

Iako je Apple, odnosno iPhone ubedio korisnike da im je čitač iPhone otiska prsta neophodan (aha), prvi model koji ga je imao je bio Pantech GI100, još 2003. godine - tri godine pre nego što se iPhone uopšte i pojavio na tržištu.

Prvi telefon koji je izbacio 3.5 mm audio konektor

Ne, nije bio iPhone 7, prvi je 3.5 mm audio „šutnuo“ još 2003. godine model O2 XDA II, koji je napravio HTC. Umesto ovog audio ulaza pomenuti model je imao mini USB, koji je korišćen i za punjenje i povezivanje na računar.

Prvi telefon sa naprednom opcijom kamere

Iako se ovim može okititi bilo koja kamera N-Series modela, prvi model sa bokeh efektom, koji je danas izuzetno popularan imala je još Nokia Lumia 925, i to ne sa dve, nego sa jednom kamerom. Bilo je to još 2013. godine…

Prvi telefon sa usporenim kadrom video snimanja

Danas se Sony i Samsung rvu koja kamera je bolja u tome, jer omogućavaju da deo kadra video snimka bude „razvučen" u 960, odnosno 1.000 fps, a nekada je šampion i inovator na tom polju bio LG, modelom KU990 Viewty, čija je kamera još 2007. nudila 120 fps, ali u skoromnoj 240p rezoluciji.

Prvi telefon s prednjom kamerom

Sony Ericsson Z1010 i Siemens U15 su već početkom novog milenijuma, 2003. godine, imali prednju kameru, koja je danas apsolutni „must have“.

Prvi telefon sa multitouch podrškom, gestovima, bežičnim punjenjem

Sve ovo je još 2000. godine imao Palm Pre model, koji je dolazio i sa „dock“ stanicom, koja je tad bila potpuno novo rešenje za priključenje mobilnog uređaja na računar i druge uređaje.

Prvi vodootporan telefon

Bio je to Ericsson R310s. Pojavio se 2005. godine, baš kad i Casio Can 502S, koji nije bio otporan samo na prskanje, nego i na potapanje u vodu do 30 minuta.

Nažalost po sve ove kompanije, osim LG-ja, koji se istina više ne bavi proizvodnjom običnih telefona, nijedna nije uspela da preživi na tržištu. Iako su bili inovatori, Ericsson, Sony Ericsson, Plam, Nokia, Siemens, Pantech, XDA i mnogi drugi danas više ne postoje ili postoje kroz „ostatke“ na kojima su nove kompanije sagradile nov sistem ili još uvek pokušavaju da ga sagrade…

Koji vi telefon pamtite, kao inovativan i potpuno drugačiji?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi