„Zaposlen“ najveći i najjači superračunar na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Zaposlen“ najveći i najjači superračunar na svetu

Nova tehnologija superračunarstva omogućiće rešavanje najizazovnijih problema, od proučavanja ljudskog genoma do izučavanja atmosferskog sastava. Naravno, to je samo početak…

  Izvor: Promo/Lenovo

Na Međunarodnoj konferenciji o superračunarima  (ISC2017), kompanija Lenovo je najavila da je za Centar za superračunare u Barseloni kreirala i instalirala najveći superračunar na svetu, zasnovan na novoj generaciji Intel platforme.

Superračunar od 11.1 petaFLOP-a, nazvan MareNostrum 4, biće smešten u „najlepšem data centru“, na Politehničkom univerzitetu Katalonije, u Barseloni, i biće korišćen u napredne naučne svrhe, od istraživanja ljudskog genoma, bioinformatike i biomehanike, do predviđanja vremenskih prilika i atmosferskog sastava.

 Lenovo MareNostrum 4, superračunar.
Lenovo MareNostrum 4, superračunar.
Izvor: Promo/Lenovo

Brza isporuka, instalacija i optimizacija MareNostrum 4 sistema u BSC centru demonstrira snagu kompanije Lenovo u oblasti superračunara”, izjavio je Kirk Saugen, predsednik jedinice za data centre u kompaniji Lenovo. „Nadograđujući se na našu 25-godišnju istoriju x86 servera, naš cilj u kompaniji jeste da budemo najveća kompanija za superračunare na svetu, koja će pomoći čovečanstvu da reši najzahtevnije izazove kroz brzu primenu tehnologije i inovacija”.

Sistem pokreće više od 3.400 serverskih čvorova nove generacije, uz Intel Xeon skalabilne procesore, međusobno povezane sa više od 60 kilometara Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s mrežnih kablova.  To je treći savremeni HPC sistem koji je kompanija Lenovo instalirala u sklopu Partnerstva za napredno računarstvo u Evropi (PRACE).

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Lenovo Powers MareNostrum 4 at Barcelona Supercomputing Center
Izvor: Lenovo Data Center Group: Servers, Storage & Networking.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi