4G biće glavna mreža 2018, a video prenos primaran | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4G biće glavna mreža 2018, a video prenos primaran

Do 2018. godine LTE će prevazići GSM kao tehnologija sa najvećim pristupom po broju pretplatnika, a prenos podataka preko mobilnih će porasti za osam puta!

  Izvor: Promo/Ericsson

Najnovije Ericsson Mobility Report istraživanje predviđa da će do 2022. godine biti 2.6 milijardi novih korisnika mobilnog širokopojasnog interneta, odnosno preko milion novih korisnika dnevno.

Dominantna tehnologija za internet pristup 2018. godine biće LTE, odnosno 4G, koja će zbog toga biti najbrže rastuća mobilna tehnologija ikada, a ukupan mobilni saobraćaj je porastao za 70 odsto u periodu prvo tromesečje 2016. - prvo tromesečje 2017. godine.

Srbija u svetskom vrhu po brzini 4G mreže

Kompanija Ericsson predviđa brzi rast mobilnog povezivanja i porast prenosa mobilnih podataka na globalnom nivou za osam puta do 2022. godine u odnosu na trenutni obim prenosa. Ova količina prenosa podataka ekvivalenta je:

- Količini podataka koja se prenese kada bi celokupno stanovništvo Španije strimovalo HD video sadržaj 24 sata dnevno tokom mesec dana
- Količini podataka koja se prenese kada bi jedan pretplatnik strimovao HD videe neprekidno 3,55 miliona godina
- 31 milijardi sati neprekidnog HD video striminga.

U narednih šest godina, skoro 2.6 milijardi novih pretplatnika počeće da koristi mobilne širokopojasne mreže, a to je dovoljno da se stadion za Evropsko fudbalsko prvenstvo (kapaciteta  50.000 ljudi) napuni 20 puta svakog dana. Toliki broj ljudi je dočekao Novu godinu 2017. na Tajms skveru u Njujorku.

Najnoviji set podataka o porastu broja pretplatnika i prenosa podataka u mobilnim mrežama predstavljen je u junskom izdanju Ericsson Mobility Report istraživanja. Ono ukazuje na najveći godišnji rast mobilnih podataka posmatrano od 2013. godine, za šta je zaslužan veliki rast u Indiji, i ukazuje na sve veću potrebu za mobilnim internet saobraćajem.

Korisnike izluđuju "seckanje" videa i spor net

Korišćenje pametnih telefona i jednostavan pristup mobilnim internet servisima čini veliki deo podataka o mobilnom saobraćaju. Kompanija Ericsson analizira „prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima“ bez „mobilnog data saobraćaja“ kako bi se ovaj trend jasnije ilustrovao. Do kraja 2022. godine, ukupan prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima će porasti devet puta, i dostići će brojku od 66 ExaByte mesečno.

Niklas Hejveldop, glavni strateg i direktor Sektora za tehnologiju i poslovanje u kompaniji Ericsson, izjavio je: „Na osnovu merenja obavljenih u stotinama mobilnih mreža, Ericsson Mobility Report istraživanje istinski ilustruje ogroman rast u telekomunikacionoj industriji. Broj 4G pretplatnika raste brže nego ikada, ubrzava se zamena LTE protokola Voice protokolom, a rast mobilnog saobraćaja je sada na nivou koji nismo videli od 2013. godine“.

Posebno raduje to što telekomunikaciona industrija preduzima odlučne korake ka unapređenju mreže, uključujući i odobrenje Non-Standalone 5G New Radio rešenja, koje će omogućiti ranu implementaciju 5G tehnologije. Naš izveštaj predviđa da će ova implementacija rezultirati u više od pola milijardi 5G pretplata i 15 odsto pokrivenosti svetske populacije do 2022. godine“.

LTE postaje najzastupljenija tehnologija ikada

Očekuje se da će 2018. godine LTE prevazići GSM kao tehnologija sa najvećim pristupom po broju pretplatnika. Brzina kojom se ova tehnologija implementira i usvaja nije dosad bila viđena. Bilo je potrebno samo pet godina da LTE tehnologija dođe do 2.5 milijardi ljudi, u poređenju sa WCDMA/HSPA ili 3G tehnologijom, kojoj je bilo potrebno osam godina. Samo u trećem tromesečju 2017. očekuje se da će doći do rasta od 250 miliona novih LTE korisnika.

Nismo ni seli u automobil, a vozili smo ga (VIDEO)

 Ericsson, 5G, MWC 2017 Izvor: MONDO portal

Dok je rast LTE tehnologije pokrenut potražnjom za unapređenim korisničkim iskustvom i bržim mrežama, implementaciju 5G tehnologije stimulisaće potreba za unapređenim karakteristikama mobilnog širokopojasnog interneta i industrijskim rešenjima za automatizaciju i povećanu efikasnost procesa.

Šta nam donose 5G mreže i kad stižu

Može se reći da će 5G biti ona mreža koja je podržati najširi spektar slučajeva upotrebe. Više od pola milijardi 5G pretplatnika bi trebalo da bude aktivno do 2022. godine, ne računajući IoT veze. Očekuje se da će 5G tehnologija pokriti oko 15 odsto svetske populacije do 2022. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi