Račoravajuće niska cena prvog Apple kompjutera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Račoravajuće niska cena prvog Apple kompjutera

Apple-1, jedan od retkih preživelih, a funkcionalnih, prvih Apple kompjutera je prodat za 112.000 dolara, što je zapravo mnogo manje od očekivane sume.

  Izvor: PROMO/Auction Team Breker

Redak funkcionalni Apple-1 kompjuter je prodat za 112.000 dolara na aukciji u Berlinu, što je znatno manje od predviđenih 200.000 - 334.000 dolara koje su aukcionari očekivali.

Imajući u vidu da je 2014. godine još jedan Apple-1 kompjuter prodat na aukciji za neverovatnih 905.000 dolara, ovo je dokaz da je porast u Apple cenama nakon smrti Stiva Džobsa, najverovatnije završen.

Šta Apple razvija u strogoj tajnosti?

"Sa naše tačke gledišta, vratili smo se na normalan nivo. Pet godina nakon smrti Stiva Džobsa uzbuđenje je splasnulo," rekao je Uve Breker, koji je nadgledao aukciju u Kelnu, prenosi cultofmac.

Apple-1 koji je bio na aukciji je prethodno pripadao inženjeru Džonu J. Drajdenu, koji ga je kupio 1976. godine. Uređaj još uvek poseduje originalan račun, uputstvo za upotrebu i druga dokumenta. Kupio ga je drugi inženjer iz Nemačke, koji sakuplja stare kompjutere.

Apple-1 je pušten u prodaju 11. aprila, 1976. godine. Dizajniran i ručno napravljen od strane Stiva Voznijaka, za kojeg je Stiv Džobs radio marketing, finansiran je prodajom Voznijakovog HP-65 kalkulatora i Džobsovog VW kombija.

Apple ukrao iPhone ideju, odšteta 10 milijardi?!

Što se tiče specifikacija, Apple-1 je neverovatno primitivan. Dolazio je sa 8-bit MOS 6502 mikroprocesorom koji je radio na 1 MHz i sa 4 KB memorije kao standard, iako se to moglo proširiti na 8 KB ili 48 KB uz pomoć kartica za proširenje. Korisnici su morali da dodaju svoju tastaturu i monitor, iako je ovo drugo mogo biti i običan TV uređaj, što je činilo Apple-1 inovativnim u svoje vreme.

Samo oko 200 Apple-1 kompjutera su ikada prodati, prvenstveno kroz Byte Shop, jednu od prvih prodavnica personalnih kompjutera. Danas se smatr da je samo 63 Apple-1 kompjutera preživelo, a samo 15 od njih su dokumentovani da rade od 2000. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi