NASA kamere su niske rezolucije? Nije nego ... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA kamere su niske rezolucije? Nije nego ...

Nakon što je jedan korisnik na sajtu Quora, insinuirao da NASA koristi loše kamere niske rezolucije, naučna zajednica mu je kroz vizuelne primere održala predavanje na tu temu.

  Izvor: Promo/NASA

Na sajtu Quora, gde se postavljaju i odgovaraju pitanja, uglavnom vezana za naučne teme, jedan korisnik je postavio pitanje: "Da li treba da verujemo da NASA troši godine i milijarde na sonde za istraživanje planeta, da bi im okačili očajne kamere niske rezolucije, bez video zapisa?" Na ovo je reagovao veliki broj ljudi sa boljim razumevanjem ove tematike, koji su brzo i kvalitetno objasnili koliko greši.

Jedan od korisnika je okačio sliku Njujorka slikanu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), sa objašnjenjem da je fotografija nastala sa visine od 400 kilometara pri brzini od 27.000 kilometara na sat, što je prilično impresivno.

Najbitniji resursi, kada se planira misija u svemiru su masa i snaga, kolika će biti masa satelita, sonde ili svemirskog broda, i kolika snaga treba da ga lansira u svemir. Imajući to u vidu, kao i cilj misije, eksperti biraju specifikacije kamere. Ako se pravi špijunski satelit kojem je jedini cilj da slika i snima i koji ne orbitira toliko visoko iznad zemlje, u njega će se ugrađivati najsavremenija i najveća moguća kamera.

Ako je u pitanju, recimo, neka sonda za istraživanje Marsa, u koju idu i različiti naučni senzori, mesta nema za najveću i najjaču kameru, koja jednostavno nije prioritet. Ali i pored toga, te kamere su u trenutku lansiranja najsavremenije na planeti, jer se mora uzeti u obzir da svemirske misije, na druge planete i slično, traju po desetak godina i više.

ZEMLJIN BLIZANAC: I ova planeta ima atmosferu

Najbolji primer kvaliteta foto opreme u svemiru je Voyager 1 sonda lansirana 1977. godine, kada su obične kamere bile mnogo lošije i nižeg kaliteta, i koja je uslikala prelepe i gotovo magične fotografije visoke rezolucije Jupitera, Saturna i drugih nebeskih tela.

Ogromna prepreka i danas je brzina prenosa podataka kroz svemir, jer što je neka sonda dalja od zemlje to je brzina prenosa sporija, a naučnicima su uvek prioritet podaci. Fotografije visoke rezolucije sa udaljenih brodova mogu da se šalju danima pa i nedeljama, što nije veoma efikasno.

Novo VELIKO otkriće o životu u svemiru! FOTO

A što se tiče video zapisa, ISS svakodnevno emituje video visoke rezolucije koji svako može da prati. Taj sistem kamera se zove High Definition Earth-Viewing System (HDEV), a evo ga i link.

Tako da odgovor na pitanje zašto NASA i ostale svemirske agencije koriste kamere niske rezolucije, je ne, ne koriste. Zapravo koriste najsavremeniju opremu u datom momentu. Uživajte u slikama. :)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA