Nemojte koristiti otvorene Wi-Fi mreže! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemojte koristiti otvorene Wi-Fi mreže!

Posebno ne ukoliko želite da koristite neke od usluga na telefonu i računaru, kakve su onlajn bankarstvo, kupovina, prijavljivanje na sajtove, ličnu i poslovnu poštu ili prenošenja poverljivih informacija i dokumenata.

 Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

Nakon analiziranja informacija sa više od 30 miliona bežičnih pristupnih tački (Wi-Fi hotspot) širom sveta, kompanija Kaspersky Lab je došla do podatka da je svaka četvrta (28 odsto) nezaštićena i da nosi rizik po privatne podatke korisnika. To znači da napadači mogu lako presresti i iskoristiti saobraćaj koji se prenosi putem ovih mreža uključujući poruke, šifre i dokumenta.

Prema sigurnosnoj mreži ove kompanije, 25 odsto svetskih Wi-Fi mreža nema enkripciju ili zaštitu šifri. Drugim rečima, informacije koje se šalju putem njih potpuno su otvorene i druga lica ih mogu lako pročitati. Oko tri odsto hotspot tački koriste sigurnost za šifrovanje podataka WEP (Wired Equivalent Privacy) kako bi vršile enkripciju podataka. Ovaj nepouzdani protokol može biti ometen za nekoliko minuta korišćenjem alata koji su dostupni besplatno na Internetu.

Hakeri u vašoj kuhinji, dnevnoj, spavaćoj sobi...

Blizu tri četvrtine Wi-Fi pristupnih tačaka koriste pouzdaniji oblik enkripcije koja je zasnovana na sigurnosnom protokolima WPA (Wi-FI Protected Access). Napor koji je neophodan kako bi se „uhakovale“ ove mreže zavisi od podešavanja, uključujući i jačinu šifre. Na primer, ukoliko je u pitanju slaba ili javno dostupna šifra (u kafiću), kriminalci mogu da dešifruju bilo koji preneseni saobraćaj.

Prvih dvadeset zemalja koje imaju najviši procenat Wi-Fi hotspot pristupnih tački koje nisu kodirane obuhvataju mnoge popularne destinacije poput Tajlanda, Francuske, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država itd. Putnici su među najranjivijima zato što koriste najbliže dostupne Wi-Fi hotspot tačke, jer je za mnoge to jedini način da ostanu povezani. U isto vreme, drugo istraživanje ukazuje na to da samo 53 odsto Internet korisnika u Evropi brine o tome da li će njihovi podaci biti presretnuti tokom korišćenja Wi-Fi mreže.

Ransomware: Zaključava fajlove, uzima novac

Da li biste prodali privatnost za 10 evra?

Savetujemo svim korisnicima da budu oprezni prilikom povezivanja na Wi-Fi. Nemojte koristiti pristupne tačke bez šifri i javne hotspot tačke kako biste obavljali veoma rizične aktivnosti poput onlajn bankarstva, kupovine, prijavljivanja na sajtove ili prenošenja poverljivih informacija. Ukoliko bi neka treća osoba presrela ovaj vid prenosa, to bi moglo dovesti do ozbiljnih gubitaka, uključujući i finansijske. Naravno, strogo preporučujemo korišćenje dodatnih mera poput tehnologije VPN (Virtual Private Network) kako biste se zaštitili” objašnjava Denis Legezo, ekspert za antiviruse u kompaniji Kaspersky Lab.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi