Facebook uz AI sprečava samoubistva | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook uz AI sprečava samoubistva

Veštačka inteligencija pomaže najvećoj društvenoj mreži da sprečava samoubistva, koja se sve češće dešavaju preko nove LIVE opcije za emitovanje sadržaja.

 Izvor: Promo/Marketing Land

"AI je zapravo precizniji od izveštaja koje smo obično dobijali od ljudi," izjavila je menadžerka u Facebook-u Vanesa Kalison-Burč.

Facebook je predstavio važan dodatak svojoj društvenoj mreži – funkciju za sprečavanje samoubistva. Ova funkcija koristi AI kako bi identifikovala poruke koje ukazuju na samoubilačke ili štetne misli. AI (veštačka inteligencija) skenira poruke i sa njima povezane komentare, poredi ih sa drugima koji iziskuju intervenciju, i, u nekim slučajevima, prolazi kroz sve te prosleđujući ih Community timu na pregled. Kompanija planira da proaktivno dopre do korisnika za koje veruje da su u opasnosti, pokazujući im ekran dizajniran da spreči samoubistvo i predstavi moguće izlaze iz neprijatne situacije, uključujući mogućnosti da se obrate za pomoć ili dopru do prijatelja.

Pored AI monitoringa za naznakama samopovređivanja, Facebook predstavlja nekoliko drugih opcija koje bi mogle da pomognu na ovom polju. Jedna od opcija je pristup listi organizacija za sprečavanje samoubistva i te organizacije će biti dostupne za ćaskanje preko Messenger aplikacije. Takođe, ona će predstaviti samoubistvu-preventivne resurse na Facebook Live, emiterima programa uživo za koje se zaključi da su u opasnosti da se odluče za ovaj korak bez povratka. Dodirom na ekran, emiter može pristupiti resursima za prevenciju samoubistva, prenosi BuzzFeed.

Kako društvene mreže utiču na "druženje uživo"?

Debi novih alata Facebooka za sprečavanje samoubistva pojavljuje se zbog rastuće zabrinutosti oko uticaja kompanije, i mogao bi izazvati zabrinutost u vezi sa digitalnom privatnošću. Ali za Facebook, koji je naporno radio kako bi dobio direktnu ulogu pri zaustavljanju samoubistva, AI bi mogao da bude veliki korak napred u evaluaciji potencijalno suicidalnih sadržaja i olakšavao bi ljudima da pomognu prijateljima u nevolji. Kao što je Cukerberg nedavno napisao u pismu, "Gledajući unapred, jedna od naših najvećih šansi da pomognemo ljudima da se osećaju bezbedno je izgradnja veštačke inteligencije koja će brže i preciznije razumeti šta se dešava u našoj zajednici."

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi