Apple počinje proizvodnju sopstvene grafike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple počinje proizvodnju sopstvene grafike

Apple planira da prekine saradnju sa kompanijom koja im proizvodi grafičke čipove, te da pokrene samostalnu proizvodnju istih.

 Izvor: Promo/Apple/MONDO portal

Apple već pravi svoj mobilni procesor za iPhone i iPad, ali izgleda da se ova kompanija polako okreće i ka pravljenju svog grafičkog čipa.

U nedavnom obaveštenju, britanski proizvođač čipova Imagination Technologies je objavio da ih je titan iz Kupertina obavestio da ima planove da se udalji od unajmljivanja trećih strana za proizvodnju grafičkih čipova i da prebaci proizvodnju u svoje pogone unutar dve godine.

iPhone menja ime sa sledećim modelom

Ovaj manevar podrazumeva da bi Apple razvijao svoj "dizajn grafike da bi kontrolisao svoje proizvode i smanjio buduću zavisnost od tehnologije kompanije Imagination." To bi takođe dopustilo kompaniji da smanji troškove ugovora na prava i licence sa Imagination Technologies.

Ovo stavlja britanskog proizvođača u prilično tešku poziciju jer je Apple razlog za otprilike polovinu godišnje zarade Imagination-a. Rojters javlja da su deonice ove kompanije pale za preko 70 procenata od objave obaveštenja.

Prošle godine Apple je potvrdio da razmišlja o kupovini Imagination-a, ali od toga ništa nije bilo. Proizvođač iPhone-a ima, doduše, oko osam odsto udela u ovoj kompaniji.

Istorijska iPhone promena

Postoji jedna moguća prepreka planovima koje pravi Apple. Imagination veruje da su veoma male šanse da kalifornijski džin može da razvije novu grafičku arhitekturu bez zadiranja u njihove patente.

"Apple nije predstavio nikakve dokaze da potvrdi svoje tvrdnje da mu više ne treba Imagination-ova tehnologija, bez kršenja Imagination-ovih patenata, intelektualne svojine i poverljivih informacija. Ove dokaze je Imagination tražio ali je Apple odbio da ih pruži."

"Dalje, Imagination veruje da bi bio ekstremno veliki izazov da dizajniraju potpuno novu GPU arhitekturu od samog početka bez kršenja prava intelektualne svojine, i prema tome Imagination ne prihvata Apple-ove navode."

Apple 10 godina nije platio porez

Ovaj britanski proizvođač je još dodatno naveo da tek treba da se razgovara o "alternativnim komercijalnim dogovorima" sa Apple-om, tako da je vrlo moguće da će dve kompanije pronaći zajednički jezik i pogoditi se oko novog ugovora o licenciranju, prenosi TNW.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi