Windows više nije najpopularniji... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows više nije najpopularniji...

Android je, od marta, operativni sistem preko kojeg se najviše pristupa internetu, oborivši Windows sa trona prvi put u istoriji.

 Izvor: StatCounter

Sećate li se kada ste se na Internet mogli povezati samo sa PC-ja? To već neko vreme nije tako, ali ipak većinu surfovanja netom, smo vršili preko uređaja sa Windows operativnim sistemom. Pa, sve do prošlog meseca, zapravo.

Sudeći po podacima istraživačke kompanije StatCounter, Android je upravo prestigao Windows, kada je reč o pristupu i pregledanju interneta. U martu, Android je generisao 37.93 odsto ukupnog internet saobraćaja, dok je taj procenat za Windows bio 37.91 odsto. Ovo je prvi put ikada, da Windows nije vodeći OS za pristup internetu.

Najveće Android iznenađenje! (FOTO, VIDEO)

Trendovi se već par godina kreću u ovom pravcu, ali 2012. godine, recimo, situacija je bila totalno drugačija. Tada je Android generisao samo 2.2 odsto internet saobraćaja.

"Ovo je poseban trenutak u istoriji tehnologije, i kraj jedne ere," rekao je Aodan Kulen, generalni direktor StatCounter-a. "Označava kraj Microsoft dominacije širom sveta, na tržištu operativnih sistema kojim je vladao od 1980ih. Takođe predstavlja veliki uspeh za Android koji je držao samo 2.4 odsto globalne upotrebe interneta pre samo 5 godina."

Najbolji Android telefon - ne postoji…

Grafikon jasno ilustruje trend koji je počeo još 2012. godine. Ono što se mora uzeti u obzir je, da su pokrivene sve platforme za pristup netu (desktop računari, laptopovi, smartfoni i tableti). Windows i dalje drži 84 odsto desktop internet saobraćaja, što se neće promeniti u skorijem periodu. U svakom slučaju, tržište je značajno evoluiralo u protekloj deceniji, što je StatCounter lepo ilustrovao, prenosi phonearena.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi