Koga vi nazivate procesorom? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koga vi nazivate procesorom?

Qualcomm ne želi da njihove Snapdragon čipove nazivamo procesorima, a evo i zašto ...

 Izvor: Promo/Qualcomm/Snapdragon

Snapdragon čipovi dominiraju Android tržištem, ali Qualcomm nije srećan što ih zovemo "procesori". Od danas Qualcomm želi da ih zovete Snapdragon platformom.

Oni to ovako objašnjavaju:

"Decenijama, industrija poluprovodnika je koristila termin procesor da označi komponente koje napajaju najnaprednije uređaje. To je reč koju je kompanija Qualcomm Technologies prihvatila tokom godina sa našim Snapdragon brendom ili kako smo ga zvali - Qualcomm Snapdragon procesor. Ali ta reč je nedovoljan prikaz kakva je tehnologija u pitanju i koja rešenja su tu, na kojima su radile hiljade Qualcomm Technologies inovatora."

"Istinu govoreći, Snapdragon je mnogo više od jedne komponente, parčeta silikona, ili šta će mnogi pogrešno da nazovu CPU. On je antologija tehnologije, sastavljena od hardvera, softvera i servisa koje reč procesor ne obuhvata kako treba. Zato Qualcomm Technologies usavršava svoju terminologiju i naziva Snapdragon platformom umesto procesorom."

U suštini, mnogo više se događa u najnovijem Snapdragon hardveru od samog CPU-a. Qualcomm nabraja svoje Quick Charge, Wi-Fi, kao i tehnologije obrade zvuka i otisaka prsta, koje su uključene u Snapdragon platformu i ne potpadaju pod termin procesor.

Snapdragon 835: Svi detalji najmoćnijeg čipa

Ovo ima smisla, ali teško da će promeniti nešto kod prosečnog korisnika, osim što može dovesti do zabune, zato što se reč platforma koristi i za druge stvari, poput operativnih sistema, društvenih mreža, aplikacija i slično. Qualcomm se, u svakom slučaju, nada da će ljudi shvatiti o čemu je reč na duge staze.

Telefon koji konkurencija ne može da smisli

Jedina pogodnost u promeni imena je smanjivanje naglaska na sirovu brzinu. kada se procesori upoređuju, uvek im se gleda brzina i benchmark, ali kako čipovi postaju sve brži to postaje manje bitno. Naglašavanje platforme umesto toga, omogućava kompanijama da se fokusiraju na druge aspekte, što Qualcomm već radi sa svojom tehnologijom kažu iz TNW.

U povezanoj vesti, Qualcomm je izbacio ime Snapdragon iz svojih čipova serije 200, najnižih performansi, koji će se od sada zvati samo "Qualcomm Mobile" čipovi.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi