QLED TV stiže u Srbiju: Šta donosi, koliko košta… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

QLED TV stiže u Srbiju: Šta donosi, koliko košta…

Šta je QLED TV, kad stiže u Srbiju, da li ćemo u potpunosti biti u mogućnosti da uživamo u novim sadržajima saznajte u ekskluzivnom intervju koji je jedan od Samsung direktora za Evropu dao za MONDO.

  Izvor: MONDO portal

Samsung kompanija je u Parizu, u čuvenom muzeju Luvr, održala prvu globalnu premijeru TV uređaja zasnovanih na novoj QLED tehnologiji i ranije predstavljenoj, unapređenoj Quantum Dot tehnologiji. Samsung se na gala premijeru odlučio iz razloga što veruje da je ovo savršen televizor, čiji je kvalitet slike neuporediv sa bilo kojim drugim TV-om ili tehnologijom. Da, Samsung je izuzetno samouveren, delimično i iz razloga što je u TV, kako oni tvrde, spakovano baš sve što bi u ovom ili budućem trenutku korisniku trebalo od modernog televizora.

Pogledajte deo QLED prezentacije, u 360 stepeni:

*Ukoliko ne vidite 360 video otvorite ga u Facebook aplikaciji ili u nekom pregledaču interneta koji nije Google Chrome.

Šta su Quantum Dot i QLED

TV uređaji uz Quantum Dot tehnologiju mogu da prikazuju značajno poboljšan spektar boja sa mnogo više detalja, u odnosu na konvencionalne televizore. Ova tehnologija omogućava Samsung QLED televizorima da prikazuju duboku crnu boju i raskošne detalje, bez obzira na to koliko je scena svetla ili tamna i na to da li se sadržaj prikazuje u mračnoj ili osvetljenoj prostoriji. QLED televizori tako mogu da generišu maksimum osvetljenja čak od 1.500 do 2.000 nita, a da to ne utiče na njihovu sposobnost da boje prikažu tačno i precizno. Sa Quantum Dot tehnologijom zasnovanom na leguri metala, više nije neophodno žrtvovati osvetljenost kako bi se unapredilo prikazivanje boja, pri čemu se prikaz boja zadržava na istom nivou bez obzira na širinu ugla gledanja.

MONDO MobIT

Samsung je prvi put najavio novu seriju QLED televizora - Q9, Q8 i Q7 - tokom predstavljanja proizvoda za 2017. godinu, koje je održano u Las Vegasu, u okviru CES 2017 sajma.

S obzirom na to da je kvalitet slike i dalje najviši prioritet za korisnike širom sveta, posebno kako dimenzije prosečnog televizora konstantno rastu, Samsung QLED TV uređaji za 2017. godinu predstavljaju još jedan krupan korak u budućnost.

Nova serija uređaja nudi višestruko bolje performanse u pogledu prikaza boje, jer precizno prikazuje DCI-P3 boje - a kao još jedan podvig, prvi put na svetu, Samsung QLED televizori u stanju su da reprodukuju 100 odsto trodimenzionalni opseg boja.

Trodimenzionalni opseg ("volumen", eng. volume) predstavlja boje koje mogu da se predstave na različitim nivoima osvetljenosti.

Na primer, jedan list može da se doživi u celom spektru boja, od žućkasto-zelene do tirkizne, u zavisnosti od nivoa osvetljenosti. Samsung QLED TV ekran može da prikaže čak i suptilne razlike u boji koje potiču od različite osvetljenosti. Ovako detaljno prikazivanje boje ne može se lako postići u okviru tradicionalnih modela dvodimenzionalnog "gamuta" boje.

Ovo je novi tip TV-a: Sa drvenim ramom po vašem dizajnu!

O novim televizorima koji će tokom 2017. godine i početkom 2018. stići u Srbiju pisali smo vam već sa evropske premijere, a o tome šta u Srbiju donose ovi televizori, o novim načinima kontrolisanja TV-a i drugih uređaja pomoću njega, kao i o sadržajima koji će biti dostupni u Srbiji uz QLED televizore, pričali smo sa direktorom marketinga za Evropu kompanije Samsung, Notanom Šefildom.

Notan Šefild ugostio je MONDO novinara je u jednoj od „dnevnih soba“ tokom premijere QLED televizora u Parizu, u kojima se MONDO i detaljno upoznao sa novim TV uređajima, tehnologijom koja stoji iza njih, ali i sa novim daljinskim upravljačem za sve uređaje povezane na QLED TV, novom aplikacijom Smart View i još nekim zanimljivim stvarima.

MONDO: Zašto ste izabrali baš Pariz za svoje prvo svetsko predstavljanje nove TV linije i dodataka?

Notan Šefild: Pariz je „grad svetlosti“, što je u skladu sa posebnim osvetljenjem, koje novi televizori imaju i mislili smo da je to savršena veza. Zbog kombinacije Quantum Dot tehnologije, koja stvara svetlost i najbolje TV tehnologije koja isporučuje tu svetlost na TV panel, mislili smo da je Pariz pravi izbor.

MONDO: Da, ali zašto baš Luvr, nismo navikli da jedna IT kompanija pravi događaj u svetski poznatom muzeju, poput ovog?

Notan Šefild: Baš je u tome „trik“. Luvr je sinonim za umetnost, svetsku umetnost, dizajn, lepotu i gracioznost, koja se zasniva na istoriji i sadašnjosti. Smatramo da je televizor odavno prevazišao okvir ili još bolje rečeno „ram“ u koji smo ga godinama "kalupili" i postao je pravo remek-delo moderne tehnologije. Pogledajte QLED iz bilo kog ugla i videćete da je savršeno dizajniran, a baš poput umetničkog dela, u mogućnosti ste da ga postavite na zid bez imalo prostora između TV-a i površine na koju je zakačen. Luvr je bio savršeno mesto da „oživimo“ svetlost naših QLED televizora i da ih posetioci dožive baš kako smo i zamislili - uz dozu mistike koju nose sva remek-dela izložena u Luvru.

I ne samo to, sve reklame koje će pratiti TV i onlajn QLED Samsung prezentaciju snimljene su delimično u Luvru i većim delom širom Pariza.

MONDO: Želeli bismo da nam kažete nešto više o „Nevidljivom kablu“ po kojima će vaši QLED televizori biti jedinstveni.

Notan Šefild: Ovaj kabl je praktično transparentan i zbog toga ga zovemo nevidljivim, jer će se lako uklopiti u bilo koju boju površine na kojoj bude stajao, bez obzira na to da li je ona jednobrazna ili šarena. Kabl je debeo svega 1.8 milimetara i zamišljen je kao zamena za „džunglu kablova“ koju svi imamo ispod svojih televizora. Korišćenjem ovog kabla moći ćete bolje da organizujete sve kablove  vaših perifernih uređaja koje priključujete na TV, kakvi su konzole, DVD plejeri, internet uređaji i slično. Što se tiče strujnog kabla, on je i dalje tu, tanji je i može biti drugačije boje, ali je svakako prisutan kao poseban kabl.

MONDO: Što se kvaliteta slike tiče, da li je Quantum Dot tehnologija napredovala?

Notan Šefild: Mi je, u Samsung kompaniji, zovemo Quantum Dot tehnologija za 2017. godinu. Unapređena je novim metalnim slojem, koji povećava dugotrajnost i bolje iskorišćenje svetlosti, što nam omogućava da QLED TV aparati isporuče izuzetnu sliku u svim uslovima osvetljenosti, ali i na svim nivoima osvetljenja, što se samog TV panela tiče. Sad nećete tako lako primetiti razliku između slike koja je isporučena u izuzetno osvetljenoj ili u sobi koja je u potpunom mraku, jer će prikaz uvek biti prilagođen uslovima koji vladaju u okruženju. Sa od 1.500 do 2.000 nita osvetljenja, Samsung televizori su jedinstveni na tržištu i omogućavaju kvalitetniji prikaz slike nego ranije.

MONDO: Kako planirate da „uvežete“ nove QLED televizore sa drugim uređajima u kući, jer to je i srpskim kupcima sve važnije - da imaju kontrolu svih uređaja sa gotovo svakog drugog uređaja?

Notan Šefild: U pravu ste, zato smo i omogućili korišćenje naše pametne Tizen platforme za povezivanje sa najrazličitijim uređajima, ali i mogućnost povezivanja QLED televizora sa Internet of Things okruženjem. To znači da će korisnici koji imaju aktuelnu generaciju Internet of Things Samsung ili kompatibilnih uređaja biti u mogućnosti da koriste integrisanu komunikaciju između uređaja. Najbolji scenario je, ipak, korišćenjem Smart View aplikacije, koja omogućava napredne načine komunikacije TV-a i mobilnog uređaja povezanog na internet - tablet, telefon ili neki drugi sa Smart View aplikacijom Android ili iOS tipa.

Pogledajte slike sa QLED premijere u Parizu:

MONDO: Objasnite nam Smart View aplikaciju i njene mogućnosti.

Notan Šefild: Samsung Hub susreće mobilne aplikacije, tako bismo mi to rekli. Radi se o mogućnosti da putem Smart View aplikacije upravljate televizorom na brži, jednostavniji i kvalitetniji način. To uključuje obavljanje pretrage preko telefona, a na televizorima, korišćenje opcije za prikaz sadržaja ekrana telefona na TV-u uz „Mirroring“, ali na nov način. Aplikacija tj. uređaj na kojoj je Smart View instalirana, ostaje u vezi sa QLED TV-om non-stop i u momentu kad započnete prikazivanje filma, muzike ili nekog drugog servisa sadržaj će biti prikazan na televizoru bez odlaganja.

MONDO: Videli smo mnoštvo novih sadržaja i servisa na premijeri QLED televizora, ali ranije oni nisu bili dostupni u Srbiji. Da li se nešto promenilo?

Notan Šefild: Naravno, i zadovoljstvo mi je da je tako. Samsung QLED Tizen operativni sistem omogućava korišćenje Smart Hub opcije, u okviru koje se nalaze Netflix, Amazon Prime, Google Play Music, YouTube, Internet servisi i u mogućnosti ste da uživate u sadržaju koji volite i pratite na drugim uređajima. Tu je i HBO On Demand aplikacija, Pickbox, koji su, takođe dostupni u Srbiji, ako imate pretplatu kod svog kablovskog operatora, a posebno bih naglasio i to da ćete i u Srbiji moći da gledate TV i filmski program u HDR visokoj rezoluciji, koje HBO, Netflix i Amazon Prime podržavaju u svojoj ponudi. Na taj način ćete za omiljene serije, filmove i TV program imati i najkvalitetniju sliku. Ove aplikacije možda nisu dostupne odmah na vašem QLED televizoru, ali ih možete preuzeti besplatno iz Samsung internet aplikacije, koja se već nalazi na televizoru.

MONDO: Zašto je novi daljinski upravljač toliko bitan? Šta on nudi što naši raniji daljinski upravljači nisu?

Notan Šefild: Nudi slobodu. Nudi mogućnost da jednim upravljačem kontrolišete baš sve priključene uređaje na svom TV-u - od igračke konzole, preko DVD plejera do zvučnika, kamere ili nekog drugog uređaja. Pametan daljinski upravljač detektuje mesto na kojem je priključen uređaj tj. na kojem priključku se nalazi, pamti njegovo mesto i olakšava prelazak između kontrolisanja uređaja na lak i brz način - dovoljno je samo da uperite upravljač prema njemu i to je to. Dobra vest za sve buduće korisnike ovih televizora jeste to što će sa svakim u kutiju biti spakovan i jedan daljinski upravljač, zajedno sa „Nevidljivim kablom“.

MONDO: Ako biste morali da sumirate QLED u nekoliko rečenica - kako bi to zvučalo? Ili, jednostavno istaknite ono što je za vas zaista važno!

Notan Šefild: Televizija tj. TV uređaj bez kompromisa. Jednostavno - sve što ste od TV-a oduvek želeli, sad - imate! I zaista mislim baš sve! U proteklim godinama zaobišli smo najveće prepreke koje je konvencionalan TV aparat imao i podvukli smo crtu ispod koje ostaju godine i godine istraživanja, rada i unapređenja TV tehnologije. Iznad je QLED, savršenog kvaliteta slike, sa sadržajem koji sami odaberete. Novi Samsung QLED televizori redefinišu način na koji gledamo televiziju i zaista tako mislim, jer QLED objedinjuje sve napredne TV tehnologije, nov dizajn i koncept postavke TV uređaja u centar zabave i kućnog druženja.

Svaki QLED TV ima pametnu Tizen platformu, Smart Remote, Smart Hub, mogućnost instalacije aplikacija, unapređen prikaz čak i za sadržaje koji su konvencionalno snimljeni, internet i Wi-Fi vezu i savršen kvalitet slike. Dovoljno je samo da odaberete svog kablovskog operatora i da zabava počne. Zapravo, čak i da ga nemate - i dalje je tu internet i mogućnost korišćenja aplikacija sa TV-a ili pametnog uređaja, putem Android ili iOS telefona/tableta.

Cene i dostupnost

Samsung je najavio da će novi televizori biti dostupni u Srbiji u narednih nekoliko nedelja, kao i na svim evropskim tržištima, ali o ceni nisu hteli još uvek da govore.

Ipak, nezvanično smo saznali da bi najjeftiniji model mogao da košta najmanje 2.500 evra, dok će ostali modeli biti skuplji, u zavisnosti od tehnologije i veličine ekrana. U ponudi će biti dijagonale od 49 inča do 88 inča, sa ravnim ili zakrivljenim panelom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi