„Verujem u vojsku Srbije, ne u Google“ | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Verujem u vojsku Srbije, ne u Google“

Profesor Milan Milosavljević izjavio je da nas kontroliše Amerika, navodeći istovremeno da poverenje ima najviše u vojsku Srbije.

  Izvor: Promo/Google/MONDO portal
 Google, Doodle, Kolo, Srpsko kolo, Dan državnosti, Google Doodle Srbija Izvor: Promo/Google/MONDO portal

Vikiliks je ovih dana uzdrmao svet objavljivanjem više od 8.000 novih dokumenata koji pokazuju da svaki građanin na planeti može biti prisluškivan putem najsavremenijih tehničkih uređaja, a stručnjak za bezbednost, profesor Milan Milosavljević, zaključuje da oni koji kontrolišu svet u tehnološkom smislu, imaju i mogućnost nadzora nad svima.

"A to je Amerika, a Amerika je Google", kaže Milosavljević za Tanjug. Većina internet servisa u Americi je u privatnom sektoru, kaže on, pa priča o privatnosti nije moguća ni u Srbiji, jer smo mi korisnici njihovih usluga.

Vikiliks: Najveće otkriće ikada - kako nas CIA špijunira

CIA: Džaba vam antivirusi - ne vrede ništa!

Google mehanizmi

Prema rečima jednog od Google naučnika, ta kompanija ima više od 125 tačaka, koje čine svakog od nas na internetu. Saznavanjem novih tačaka Google gradi psihološki, kulturni, poslovni, sociološki i svaki drugi profil o svojim korisnicima, koje upotrebljava za ciljani marketing, tumačenje velikih baza podataka, ali i razna druga istraživanja. Što više pretražujemo, gledamo i koristimo Google ili njegove servise, to kompanija saznaje više o nama i pomažemo joj da nam ponudi sve ono za šta Google kompaniji plaćaju oglašivači. Ovo je samo jedan od grubih primera toga kako radi Google, ali i ostale velike internet kompanije.

MONDO MobIT

Kao jednu od najbezbednijih institucija u Srbiji, Milosavljević izdvaja vojsku. "Vojne institucije su vrlo sigurne i što bude manje strane opreme u njihovim sistemima to će biti bolje za državu. Ali opšta ocena zaštićenosti naših institucija, mereno od jedan do deset, je pet". On kaže da je država u vreme takozvanog komunizma, bila u samom evropskom vrhu u tehničko informatičkom obrazovanju, i da će kada se ostvare arhive to biti i potvrđeno.

Milosavljević smatra da je u Srbiji oblast bezbednosti zakonski dobro regulisana, ali kaže da je pitanje je koliko se zakoni primenjuju. "Povremeno dolazi do obaranja nekih važnih državnih sajtova, uglavnom vezano za neke političke događaje. To je u političkom smislu veliki minus za državu, jer da su ministarstva na boljem tehničkom nivou, to se ne bi dešavalo. Postoje potrebni zakoni u ovoj oblasti, ali je pitanje koliko se primenjuju".

Objavljivanje podataka Vikiliks, je prema njegovim rečima višestruk moralni problem, jer je Vikiliks objavljujući dokaze o prisluškivanju ugrozio bezbednost SAD, a s druge strane pokazao da vlast u Americi vara sopstvene građane. "Vikiliks je pokazuje na koji način se ljudima smanjuju slobode, ograničavaju i direktno kontrolišu svi pojedinci u svetu".

Profesor Milosavljević naglašava da tamo gde ima interneta nema privatnosti i otvaraju se mogućnosti za najrazličitije zloupotreba.

Ko je Asanžu isekao internet?!

Šta to brine Edvarda Snoudena, a nije Tramp? ...

Objavljivanjem samo jedne privatne fotografije na internetu, velike svetske osiguravajuće kuce, posebno u Americi, mogu da saznaju da li ste korisnik cigareta, kao i da saznaju kompletan vaš psihološki profil, objašnjava Milosavljević.

Facebook, recimo može nakon 300 lajkova koje neko ostavi, da sazna o ljudima apsolutno sve značajne podatke koji se koriste za trgovinu u velikim svetskim kompanijama.

Nakon svega 300 lajkova, kompanija Facebook može da zna o vama više od vašeg muža i žene, pa čak i od vas samih. Ta oblast se zove nauka o podacima (data science), a to je danas najplaćenija profesija na svetu“, ističe Milosavljević .

On upozorava da, kada se prikupe svi podaci i izradi psihološki profil, tu osobu je lako naterati da nešto kupi ili uradi, što je, prema njegovim rečima, već na ivici kriminala.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA