Baterije će trajati triput duže, brže će se puniti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baterije će trajati triput duže, brže će se puniti

Ispunjenje sna svakoga ko je ikada imao smartfon, baterije koje traju tri puta duže, pune se brže, rade na niskim temperaturama i ne mogu eksplodirati, će se možda uskoro desiti.

  Izvor: Promo/Samsung

Najverovatnije najbitnija kočnica za dalji napredak mobilne tehnologije, a i šire su baterije. Razvoj litijum-jonskih baterija polako dostiže svoj maksimum. One su kvalitetnije, brže se pune i izdržljivije su nego ikada pre, ali imaju svoja ograničenja. Ne mogu izdržati ceo dan korišćenja smartfona bez njegovog dopunjavanja, niske temperature su im velika boljka a i znaju da eksplodiraju.

Sve vreme punite telefon pogrešno!

Džon Gudenof je naučnik i pionir li-on baterija, na kojima je radio 80ih godina i koje su osnova revolucije mobilne elektronike. On sada ima 94 godine, a i dalje je aktivan, te trenutno radi na razvoju izdržljivijih baterija koje bi nam u budućnosti mogle omogućiti mnogo duže korištenje elektronskih uređaja bez potrebe za konstantnim punjenjem baterija.

John B Goodenough – the 94-year-old who hopes to end climate change
Izvor: BrightVibes

Njegova nova formula menja tečni elektrolit staklom a umesto litijuma koristi natrijum, što omogućava čuvanje veće količine energije u bateriji, njeno brže punjenje, eliminiše opasnost od eksplozije i radi na niskim temperaturama bez problema. Natrijum, jer je rasprostranjeniji od litijuma, garantuje jeftiniju izradu, a samim tim i cenu, piše Fortune.

Ove baterije će trajati večno

Jedini problem predstavlja to što mu je istraživanje na ranom nivou razvoja i verovatno će proći još dosta vremena dok ove baterije ne vidimo u komercijalnoj prodaji. Do tada smo osuđeni da nosimo punjače sa sobom na sva mesta gde se planiramo zadržati više od par sati.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi