Srbija najveće telekomunikaciono gradilište | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija najveće telekomunikaciono gradilište

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk najavio je da će ta kompanija ulagati u razvoj infrastrukture bazirane na optičkim kablovima.

 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Cilj Telekoma Srbija jeste da u narednim godinama od Srbije napravi najveće telekomunikaciono tržište, kako je Ćulibrk već najavio tokom prezentacije plana za unapređenje infrastrukture fiksne telefonije.

On je, učestvujući na panelu "Moć digitalizacije: odgovor na imperativ promena kroz investicije" na Kopaonik biznis forumu, rekao da je prvi zadatak u stvaranju preduslova za digitalizaciju dostupnost interneta u svako vreme na svakom mestu. „Telekom Srbija je shvatila da moramo brže da uđemo u razvoj infrastrukture bazirane na optičkim kablovima. Sigurni smo da nismo zakasnili u tome“, uveren je Ćulibrk.

Evo na šta je tačno Ćulibrk mislio >>>

Kaže da mnoge razvijene zemlje još nisu shvatile značaj optičkog kabla kao medija za prenos velikih brzina i da je u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji dostupnost brzom internetu tek pet odsto, a u Portugaliji 95 procenata. Dodaje, međutim, da su i Nemačka i Velika Britanija shvatile da će industrija 4.0 zahtevati da se brže uđe u segment brzog interneta.

Huawei i Telekom: All IP Transformacija fiksne telefonije

Mi smatramo da moramo da uskočimo u taj voz i uskočili smo, potpisali smo najveći ugovor u istoriji naše kompanije sa koncernom Huawei u vrednosti od 150 miliona evra. Cilj nam je da u narendim godinama napravimo telekomunikaciono gradilište u celoj Srbiji. Verujem da ćemo uložiti više od 200 miliona evra u razvoj“, kazao je Ćulibrk dodajući da će to biti od pomoći građanima i privredi, a može da podstakne i druge konkurente da ulažu u fiksnu infrastrukturu.

Naravno, primetio je, i Telekom će u godinama koje dolaze na tome zaraditi.

Na panelu, na kojem je govorila i ministarka uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ali i predstavnici Telekomovih konkurenata - direktor Telenor-a Ingeborg Ofsthus, generalni dirketor Vip Mobile-a Dejan Turk, ukazano je na značaj investicija u digitalizaciju, dok je Moderator panela Branislav Vujović, predsednik grupacije New Frontier, posebno govorio o tome koliko digitalizacija može da olakša život građanima.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi