Dete robot ume da iskazuje emocije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dete robot ume da iskazuje emocije

Naučnici iz Italije već nekoliko godina rade na čovekolikom robotu koji uči radeći, pokazuje emocije, i igra igre.

 Izvor: Promo/RobotCub

Ljude odavno, a sve više i više, fasciniraju veštačka inteligencija i roboti. Od ozbiljnih naučnih projekata do filmova i pop-kulture, prisutni su svugde. I svi aspekti su već razmatrani, od pozitivnih gde su nam roboti uvek pri ruci, pomažu nam da napredujemo kao vrsta i saradnja sa njima je bliska i poput partnerske, do onih najmračnijih gde nas žele istrebiti ili porobiti.

To su sve potencijalne budućnosti, a u sadašnjosti ljudi neumorno rade na sve više projekata koji se bave sve naprednijim tehnologijama.

Jedan od takvih projekata je i razvoj samosvesnog robota koji uči kroz interakciju sa objektima i ljudima, i napravljen je da bude na nivou četvorogodišnjeg deteta. Robota po imenu iCub je razvio Italijanski Tehnološki Institut (IIT) kao open-source platformu, te ga sada koriste u više od dvadeset laboratorija širom sveta.

Humanoid robot has a sense of self
Izvor: New Scientist

Robot uči sve kompleksnije zadatke, od održavanja ravnoteže, hodanja, puzanja, preko hvatanja objekata, pomeranja stvari do igranja igara sa ljudima. U stanju je da prikaže šest različitih emocija, postavlja sebi životne ciljeve i na neki način je svestan sebe.

Veštačka inteligencija pametnija od čoveka

Obaj projekat je započeo još prošle decenije kao deo EU projekta RobotCub i svakim danom se sve više usavršava. Sam robot ima 53 motora za pokretanje svih delova tela, čuje i vidi, čak i oseća dodir.

Kako smo zbunili i postideli robota (FOTO, VIDEO)

Da li ovaj i slični projekti guraju ljudsku rasu bliže utopiji ili uništenju, niko ne može da kaže sa sigurnošću, ali definitivno se krećemo, vrlo verovatno ka jednom od ta dva ishoda.

Kako vi vidite budućnost, sa robotima uz nas kao u filmu Interstellar ili pre kao scenu iz Terminatora 2?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi