Gasite i prekrijte kamere kad ih ne koristite! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasite i prekrijte kamere kad ih ne koristite!

Evropol savetuje da se prekrije veb kamera kad nije u upotrebi, a mi vam dajemo i rešenje da je trajno onesposobite kad je ne koristite.

 Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Povodom obeležavanja Dana zaštite podataka, Kancelarija Evropola za zaštitu podataka upozorila je na opasnost od hakovanja kompjuterskih kamera što, kako je navela, može ozbiljno da ugrozi korisnike telefona i laptopova.

Šta kad virusi zaključaju kompjuter i kako ih sprečiti?

Ransomware je vrsta malvera koji kriminalci koriste kao digitalni mehanizam za iznudu (naplaćuju sadržaj koji su prethodno korisniku zaključali na računaru). To je softver koja blokira sistem dok se ne plati otkup. Ransomware napad se obično sprovodi preko mejla koji sadrži prilog u obliku datoteke, arhive ili fotografije. Kada korisnik otvori prilog, zloćudni softver se instalira na njegov sistem. Više o ovome pročitajte u našem detaljnom TEKSTU!

MONDO MobIT

Uz saopštenje, Evropol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostalog, savetuje da se aplikacije i softveri preuzimaju isključivo sa poznatih izvora, da se redovno ažuriraju bezbednosni softveri i operativni sistemi, kao i da se pokrije veb-kamera kada nije u upotrebi.

Kako se navodi, u slučaju veb-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, čak i da ga niko ne primeti, i snimi korisnika kako bi ga ucenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegovog okruženja.

I FBI želi da vas zaštiti

"Veb-kamere na laptopovima su postale veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti kao što je razgovor sa prijateljima ili aktivnosti u vezi sa poslom. Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati pretnja za korisnike", ističe se u saopštenju.

Kako kameru telefona koristiti kao veb kameru

Ako koristite Windows 10 operativni sistem potrebno je da odete u Settings >>Privacy >>Camera i u okviru tog menija onemogućite pristup kameri za sve ili nekim od aplikacija. Najbolje bi bilo da u trenucima dok ne koristite kameru njena funkcija bude onesposobljena (pogledajte galeriju slika i isključite klizač da bude beo tj. siv).

Hakeri pristupom kameri sebi omogućuju i video i audio snimak vašeg okruženja.

Brojna istraživanja ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika koji ih vrebaju na internetu i van njega (offline), a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbedni na internetu.

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab ukazuje na činjenicu da internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali privatnost. Jedan od pet korisnika (22 odsto) priznao je da pokriva veb kameru kako bi zaštitio privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i grupa koji žele da ih prisluškuju.

Možete proveriti koliko ste obazrivi na internetu na sledećoj STRANICI. Da pročitate više saveta o tome kako da se zaštitite na internetu, posetite OVU STRANICU.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi